11 September 2012

Μανιάτικος... γκουρμές

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/entheta


Ο Σταύρος άνοιξε το βαζάκι, πήρε πέντε - έξι τσίχλες από μέσα και τις απίθωσε στην
πιατέλα μπροστά μας, για να δει να... εξαφανίζονται πιο γρήγορα απ' ό,τι επέτρεπαν οι καλοί τρόποι και οι κανόνες καλής συμπεριφοράς.





Γενάρη μήνα είχαν χτυπηθεί τα πουλιά, κι όμως ήταν εκτός ψυγείου μέσα στο
κατακαλόκαιρο, με βάση μια... μανιάτικη συνταγή μαγειρικής και συντήρησης που δέχτηκε να μοιραστεί μαζί μας ο οικοδεσπότης μας...
Ο Σταύρος Τσουκαλάς είναι γνωστός στη Μέσα Μάνη για τα... ψωμιά που βγάζει ο φούρνος του στον Πύργο, αλλά όταν θέλει δεν διστάζει να μετατραπεί σε... σεφ της παρέας, με «γκουρμέ» μεζέδες που βασίζονται στην παράδοση του τόπου.
Του ζητήσαμε να παίξει τον ρόλο... του Μαμαλάκη για το «Εθνος Κυνήγι», και δεν το αρνήθηκε...
Μπροστά στον φωτογραφικό φακό δέχτηκε να μας δείξει τον τρόπο που οι τσίχλες του χειμώνα γίνονται πεντανόστιμες και έτοιμες προς βρώση ανά πάσα στιγμή, διατηρούμενες εκτός ψυγείου, όπως εκείνα τα χρόνια που ΔΕΗ και ψυγεία ήταν άγνωστα για τη Μάνη.

1. Οι ξεπουπουλιασμένες τσίχλες τοποθετούνται μέσα στην κατσαρόλα με ηλιέλαιο, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν ξεπλυθεί τα πουλιά, γιατί -όπως λέει ο Σταύρος- με το πλύσιμο... «ξενοστιμίζουνε» (χάνουν τη νοστιμιά τους). Υπάρχει επίσης βασικός λόγος που χρησιμοποιείται ηλιέλαιο και όχι το υπέροχο ελαιόλαδο που παράγει η Μάνη, γιατί το τελευταίο είναι δυνατό και θα ταγκίσει το κρέας τους.




2. Τα πουλιά βράζονται για 12 λεπτά ακριβώς ανακατεύοντας κατά διαστήματα, και έπειτα βγαίνουν από την κατσαρόλα και αφήνονται να στραγγίξουν από το λάδι για ένα διάστημα δύο ωρών!


3. Αφού οι τσίχλες αφεθούν να στραγγίξουν και να στεγνώσουν τελείως από το λάδι για ένα δίωρο, αρχίζει η φάση του αλατίσματός τους... Η ποσότητα του αλατιού είναι ανάλογη με τα γούστα του καθενός.




4. Μετά τα πουλιά μπαίνουν μέσα σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς, προσθέτουμε και άλλο αλάτι και συμπληρώνουμε ηλιέλαιο ίσα ίσα για να τα σκεπάσει. Οι τσίχλες διατηρούνται έτσι για έναν ολόκληρο χρόνο εκτός ψυγείου, έτοιμες προς βρώση ανά πάσα στιγμή που η δική σας όρεξη ή η διάθεση της παρέας θελήσει έναν μεζέ!


Δημήτρης Στριλάκος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χάρης Γκίκας

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...