09 July 2013

Τους περικύκλωσαν τίγρεις και έμειναν πέντε μέρες πάνω σε δέντρο

Ινδονησία: Τους περικύκλωσαν τίγρεις (αυτές που είναι υπό εξαφάνιση, όπως οι δικές μας οι αρκούδες) και έμειναν πέντε μέρες πάνω σε δέντρο. Τώρα πως μαζεύτηκαν τόσες εξαφανισμένες τίγρεις μαζί? μάλλον είχαν πάρτυ...


Έξι άνδρες από την Άτσεχ είχαν στήσει παγίδες για ελάφια στο εθνικό πάρκο της Σουμάτρας – στα σύνορα της Βόρειας Σουμάτρας και της επαρχίας Άτσεχ.
Όμως στην παγίδα μπήκε ένα μικρό τιγράκι, το οποίο ...σκοτώθηκε.
Στη συνέχεια τους επιτέθηκαν οι τίγρεις.
Σώοι εντοπίστηκαν πάνε σε ένα δέντρο πέντε άντρες από την Ινδονησία, που είχαν περικυκλωθεί από τίγρεις Σουμάτρας, από την περασμένη Πέμπτη.
Έξι άνδρες από την Άτσεχ είχαν στήσει παγίδες για ελάφια στο εθνικό πάρκο της Σουμάτρας – στα σύνορα της Βόρειας Σουμάτρας και της επαρχίας Άτσεχ.
Όμως στην παγίδα μπήκε ένα μικρό τιγράκι, το οποίο σκοτώθηκε.
Μετά το θάνατο του μικρού ζώου, συγκεντρώθηκαν αρκετές τίγρεις Σουμάτρας γύρω από τους άνδρες και τους επιτέθηκαν. Μάλιστα κατά την επίθεση σκοτώθηκε ένας 28χρονος.
Οι υπόλοιποι πέντε ανέβηκαν στο δέντρο και κατάφεραν να ειδοποιήσουν συγχωριανούς τους με κινητό τηλέφωνο, οι οποίοι τούς εντόπισαν, αλλά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το δέντρο, καθώς τριγύρω ήταν τέσσερις μεγάλες τίγρεις Σουμάτρας.
Στην επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσής τους συμμετείχαν δεκάδες διασώστες και η αστυνομία.
Οι άνδρες βρίσκονταν σε απομακρυσμένο μέρος, για αυτό τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκαν τόσες μέρες να τους προσεγγίσουν.
Ειδικοί κατάφεραν να διώξουν τις τίγρεις – που είναι προστατευόμενο είδος – και έτσι οι παγιδευμένοι άντρες μπόρεσαν να κατέβουν από το δέντρο.
Οι πέντε άνδρες μεταφέρθηκαν – αρκετά αδύναμοι – στο κοντινότερο χωριό, το οποίο απείχε περίπου έξι ώρες με τα πόδια.

Οι τίγρεις Σουμάτρας είναι είδος υπό εξαφάνιση. Βρίσκονται μόνο στο συγκεκριμένο νησί και εκτιμάται ότι ο πληθυσμός τους φτάνει τα 350 ζώα.       http://www.e-eidhseis.com/

Και μερικές πληροφορίες για τις τίγρεις...http://el.wikipedia.org/wiki/

"Όπως οι γάτες, έτσι και οι τίγρεις θεωρούν τον εαυτό τους αρχηγό της περιοχής όπου κατοικούν, την οποία θέλουν να εποπτεύουν και να εξερευνούν εκατοστό προς εκατοστό. Μια θηλυκή τίγρη έχει περιοχή επίβλεψης περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ για τα αρσενικά η περιοχή φτάνει τα 60 έως 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο αρσενικός τίγρης δεν ανέχεται άλλα αρσενικά στην περιοχή του και σε περίπτωση που βρει άλλα αρσενικά σ' αυτή θα επιχειρήσει να τα διώξει με έντονη πάλη.

Οι τίγρεις είναι δεινοί κυνηγοί πολλών ειδών ζώων για την εξασφάλιση της τροφής τους. Σε αντίθεση με τις γάτες, οι τίγρεις όχι μόνο δεν φοβούνται το νερό αλλά το αγαπούν ιδιαίτερα, είναι επιδέξιοι κολυμβητές και συχνά μπαίνουν σε ποτάμια και θάλασσες για να βρουν ψάρια. Μπαίνουν επίσης στο νερό για να δροσιστούν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού."

Σχέση με τον άνθρωπο

"Οι τίγρεις σε γενικές γραμμές τρέφουν φόβο προς τον άνθρωπο και στη θέα του συνήθως απομακρύνονται ή τον παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας. Δεν βλέπουν τον άνθρωπο ως στόχο επίθεσης ή τροφή και η μόνη περίπτωση που θα του επιτεθούν είναι αν ο άνθρωπος προσπαθήσει να τους επιτεθεί ή να τις αιχμαλωτίσει πρώτος και ταυτόχρονα έχουν παγιδευτεί χωρίς να μπορούν να διαφύγουν για να σωθούν. Τίγρεις που έχουν μεγαλώσει από μικρή ηλικία ανάμεσα σε ανθρώπους και έχουν εξοικειωθεί μαζί τους, τούς τρέφουν εμπιστοσύνη και έχουν πολύ φιλική συμπεριφορά προς αυτούς η οποία παρά το μεγάλο μέγεθός τους, θυμίζει τη συμπεριφορά μιας κατοικίδιας γάτας. Συχνά παίζουν με τους ανθρώπους ή τους προκαλούν να τις χαϊδέψει. Φυσικά επειδή δεν παύει να είναι ένα άγριο ζώο που μπορεί να συμπεριφερθεί απρόβλεπτα, οι άνθρωποι τηρούν κάποια μέτρα ασφαλείας και προσπαθούν να μένουν μακριά τους. Στην πραγματικότητα μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελεί ο άνθρωπος για την τίγρη παρά το αντίστροφο. Η λαθροθηρία κινδυνεύει να εξαφανίσει πολλά είδη τους σε διάφορα σημεία του πλανήτη με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει προσπάθειες οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων για τη διάσωσή τους."

Βρε τι μου θυμίζει?

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...