30 August 2013

Η ζωή με έναν Afican Grey Parrot...

Αν και μέχρι τώρα στα 44 μου χρόνια έχω μεγαλώσει και ζήσει με αρκετά κατοικίδια, σκύλους, γάτες, ωδικά πτηνά, ψάρια, ποτέ δεν έτυχε να μεγαλώσω παπαγάλο. Όμως πάντα με γοήτευε το μεγάλωμα και η  εκπαίδευση αυτών των πτηνών.....


 Η πρώτη επαφή με African grey


Εδώ και τρεις μήνες περίπου είχα αρχίσει να σκέφτομαι την απόκτηση ενός African Grey. Αφορμή η επαφή που είχα με έναν από αυτούς σε pet shop που επισκέπτομαι συχνά για αναλώσημα των ενυδρείων που συντηρώ. Τρέις παπαγάλους είχε μέσα το μαγαζί οι οποίοι ήταν του καταστηματάρχη. Ο ένας απο αυτούς african grey 5 ετών. Το πουλί συνήθως βρίσκεται έξω από το κλουβί του, καθισμένο στην οροφή. Σε κάποια στιγμή καθώς περιφερόμουν μέσα στο μαγαζι, γύρισα την πλάτη μου στο κλουβί και ένιωσα κάτι να με τραβάει το πουκάμισο. Γύρισα και το πουλί ανέβηκε στο χέρι μου σα να με γνώριζε χρόνια. Από εκείνη τη στιγμή και μετά είχα αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά την απόκτηση και το μεγάλωμα ενός.Όπως γίνετε τα τελευταία χρόνια, όταν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με κάτι νέο απευθύνεται που αλλού για συλλογή πληροφοριών? Στο διαδίκτυο. Με την πληθώρα που υπάρχουν έπεσα με τα μούτρα και άρχισα το ψάξιμο και το διάβασμα.

Ενδιαφέρον άρθρα για τους African Grey: ΕΔΩ


Αφού διάβασα για την ιστορία και φυσιολογία του African Grey, έφτασα στο καλύτερο:
Πως διαλέγεις το σωστό άτομο. Εκεί άρχισαν τα δύσκολα αλλά και η πρόκληση. Συμφωνα με τα γραφόμενα πολλών ξένων εκτροφέων αλλά και ιδιοκτητών, σπουδεοτέρας σημασίας είναι ο παπαγάλος να διαλέξει εσένα και όχι το αντίθετο. Ο παπαγάλος σα πουλί ημιάγριας ακόμη κατάστασης έχει μέσα του ένστικτα άγρια, δεν είναι σα το σκύλο η τη γάτα, που σου είναι ευγνώμων για το φαι και τη στέγη που τους προσφέρεις με αποτέλεσμα να σου επιστρέφουν την αγάπη τους ακόμη και αν δεν το αξίζεις. Ο παπαγάλος είναι ανεξάρτητο πουλί που διαλέγει με ποιον θα ταιριάξει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι συστήνουν ποτέ να μην μαλώσεις, η να χτυπήσεις έναν παπαγάλο γιατί θα το θυμάται για όλη του τη ζωή, και συχρόνως θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στην εκπαίδευση του αλλά και στην απλή συμβιωση με τον άνθρωπο. Στα άρθρα που επισυνάπτω παραπάνω θα βρείτε πολλά χρήσιμα τα οποία αν και φαίνονται στην αρχή ασήμαντα ίσως είναι το μυστικό για την αρχή μιας υπέροχης σχέσης.

Όπως είπα είμαι άπειρος σε αυτό το είδος με αποτέλεσμα να δίνω σημασία στα γραφόμενα άλλων. Οι african grey είναι πανέξυπνα πλάσματα ίσως από τα εξυπνότερα στον πλανήτη με αποτέλεσμα να πρέπει να δώσεις σημασία στις πρώτες επαφές που θα έχεις μαζί του πριν τον αποκτήσεις.Υπάρχουν tips που τα ανακάλυψα διαβάζοντας αρκετά στο ίντερνετ από εκτροφείς αλλά και απλούς κατόχους παπαγάλων. Πολλά από αυτά φαίνονται ίδια όταν τα διαβάζεις αλλά όλα κρύβουν και κάποιες ουσιώδης λεπτομέρειες που είναι φοβερά χρήσιμες για τη σωστή επιλογή ενός πουλιού.

Άρχισα να επισκέπτομαι όλα τα petshop του Dubai (ο τόπος κατοικίας μου) παρατηρώντας τους παπαγάλους που είχαν προς πώληση.Σύμφωνα με τα γραφόμενα η καλύτερη ηλικία είναι 4-5 μήνες. Λίγο δύσκολο να βρεις τέτοια ηλικία και με χαμηλές τιμές κάτω των 500-600 ευρώ.Τα περισσότερα πουλιά ήταν χρονιάρικα αν και πιστεύω ότι δεν μου έλεγαν αλήθεια οι πωλητές σύμφωνα με αυτά που είχα διαβάσει για το πως μπορείς να προσδιορίσεις την ηλικία από το χρώμα των ματιών και τα φτερά.

Μια υπάλληλος ενός από τα petshop μ' έστειλε στην πηγή.Εκεί που πρωτοέρχονται οι παπαγάλοι στη χώρα. Στο Animal market of Sharja. Είναι μια ημιυπαίθρεια αγορά, που πωλείται χονδρικά η πλειοψηφία της άγριας και ήμερης ζωής.Από καναρίνια, περιστέρια, πάπιες, γεράκια, καμήλες, κατσίκες μέχρι και αρπαχτικα θηλαστικα όπως τα τσιτάχ. Το μέρος τρισάθλιο με στοιβαγμένα ζώα και πτηνά σε μικρά κλουβιά προς χονδρική πώληση.
Όταν πρωτοπήγα σοκαρίστηκα από την πληθώρα των african grey που υπήρχαν εκεί. Αρκέστηκα στο να περιφέρομαι από ένα κιόσκι στο άλλο χαζεύοντας τους παπαγάλους, προσπαθώντας να καταλάβω πιο ίσως είναι το καλύτερο μαγαζί για να προμηθευτώ το πουλί που ίσως με συντροφέψει για μια ζωή. Όταν το πρώτο σοκ πέρασε άρχισα σε κάθε μαγαζί να ψάχνω για τους υποψήφιους. Στα περισσότερα σε ένα κλουβί υπήρχαν πάνω από δέκα άτομα και τυχαία ο πωλητής κάθε μέρα έβγαζε από δυο - τρία πάνω σε σταντ για διαφήμιση. Όλα σε μια ηλικία 4-8 μηνών με τη μόνη διάφορα μεταξύ τους το δαχτυλίδι του εκτροφέα με το μοναδικό νούμερο και την ημερομηνία γεννήσεως.Κόλλησα σε ένα συγκεκριμένο κιόσκι στο οποίο μου φάνηκαν οι συνθήκες διαβίωσης των πτηνών καλύτερες. Στο σταντ υπήρχαν 5 πουλιά από τα οποία κάποια κοιμόταν και κάποια προσπαθούσαν να δαγκώσουν την πατήθρα. Άπλωσα το χέρι στο καθένα από αυτά. Άλλο δεν μου έδινε σημασία και άλλο προσπάθησε να με δαγκώσει.Έμεινα αρκετή ώρα να προσπαθώ να κρίνω και να αποκοδικοποιήσω συμπεριφορές χωρίς πρακτικά να έχω την πείρα, αν από αυτά υπάρχει κάποιο που να είναι ο "εκλεκτός". Πίσω μου υπήρχαν κλουβιά τα οποία είχαν 10-15 πουλιά το καθένα. Έσκυψα και άπλωσα το χέρι σε ένα από αυτά. Όλοι οι παπαγάλοι τραβήχτηκαν προς το βάθος του κλουβιού, στη θέα του χεριού μου. Εκτός από έναν που έδειξε περιέργεια και ήρθε στα κάγκελα. Ζήτησα από τον Πακιστανό πωλητή να το βγάλει έξω και να το βάλει στο σταντ.Το πουλί μετά βίας μπορούσε να σταθεί στη πατήθρα. Αυτό μου φάνηκε καλό γιατί δηλώνει ότι είναι πράγματι μικρής ηλικίας. Στο άπλωμα του χεριού μου ο συγκεκριμένος έδειχνε ότι θέλει να φάει. Απλώνοντας την ανοιχτή μου παλάμη ανέβηκε αδίστακτα δίχως ίχνος φόβου.Ήμουν σε καλό δρόμο. Παρατήρησα το πουλί για αρκετή ώρα έχοντας τον Πακιστανό να μου πιπιλάει το μυαλό με ανούσιες πληροφορίες για την ηλικία του πουλιού, την υγεία του, την καλή του τιμή. Απομνημόνευσα το νούμερο στο δαχτυλίδι, JL13K 213. Έδωσα στον Πακιστανο 200 Dirhams (40ευρω) για να κρατήσει το πουλί ξεχωριστά και να το δω την επόμενη μέρα και έφυγα απο το συγκεκριμένο μαγαζί πιο πολύ για να δείξω ότι δεν είμαι σίγουρος αγοραστής.Περιφέρθηκα λίγο ακόμη στα διπλανα κοιτόντας μήπως βρώ κάτι παρόμοιο αλλά στο μυαλό είχε κολλήσει ο συγκεκριμένος...

Γυρνόντας σπίτι έκανα μια έρευνα μήπως και βρω τη φάρμα απο το νουμερο στο δαχτυλίδι αλλά μάταια.Απ ότι είχα διαβάσει το τελευταίο νούμερο δηλώνει το μήνα και το έτος γέννησης του πτηνού.Αυτό σήμαινε Φεβρουάριος 2013.Ήταν μέσα Ιουλίου οπότε είναι 5 μηνών.

Την επομένη ασχολήθηκα με την αγορά του κλουβιού και το στήσιμό του.Αγόρασα κάποιο αλλά σίγουρα δεν θα τον καλύψει περισσότερο από 5 μήνες. Όσο είναι μικρής ηλικίας ο χώρος που χρειάζεται είναι περισσότερο στο πάτο του κλουβιού αλλά σύντομα θα θέλει ένα μεγαλύτερο για το διάστημα της μέρας που δεν θα τον έχω έξω από αυτό.

Δυο μέρες μετά ξαναπήγα με διάθεση για περισσότερη παρατήρηση. Μετά τον έλενχο του αριθμού στο δαχτυλίδι άρχισα την παρατήρηση. Το πουλί με ακριβώς την ίδια διάθεση, ενεργητικό αλλά και πεινασμένο. Στη τσέπη μου, από το σπίτι είχα φέρει κάποιους ηλιόσπορους. Αδέξια άρχισε να τρώει έναν έναν δηλώνοντας μου ότι μπορεί να τραφεί από μόνος του. Είχα σκοπό να καθηστερήσω την αγορά του άλλη μια μέρα, μήπως και κατάφερνα να ρίξω τη τιμή χαμηλότερα των 500 ευρώ. Καθώς όμως τον είχα στο χέρι μου και είχαν τελειώσει τα σπόρια, χαμήλωσε το κεφάλι ακουμπώντας τα ρουθούνια του στη παλάμη μου. Διστακτικά με το άλλο χέρι άρχισα να χαϊδεύω το λαιμό του....Με γονάτισε.... Πλήρωσα βιαστικά τον Πακιστανό και o παπαγάλος με ακολούθησε σπίτι.

Το φύλο των African Grey είναι λίγο δύσκολο να το μαντέψεις, οπότε και για το όνομα η θα περιμένεις τις εξετάσεις DNA, η θα δώσεις κάποιο το οποίο θα ταιριάζει και στα δυο φύλα. Αποφάσισα το boupou. Δεν ξέρω γιατί. Απλά έτσι.

Ο/Η Boubou φτάνοντας στο σπίτι συνέχισε να έχει την ίδια ακριβώς συμπεριφορά. Άφοβο σε οτιδήποτε καινούργιο, αστείρευτη όρεξη για οτιδήποτε  φαγώσιμο, κάνοντας με να γελάω από την πρώτη στιγμή με τις άτσαλες κινήσεις του. Από την πρώτη στιγμή αποζητούσε και αποζητά την επαφή μαζί μου. Ενώ είναι μέσα στο κλουβί όταν φεύγω από το δωμάτιο, φωνάζει και προσπαθεί να κρατήσει επαφή.Όταν είναι ελεύθερος στο σταντ το ίδιο. Στον ώμο με ακολουθεί σε όλα τα δωμάτια χωρίς να δείχνει ίχνος φόβου.Η όρεξη του καλύπτει όλο το φάσμα φαγώσημων ειδών που υπάρχει στον κόσμο. Καθημερινά πλήθος λαχανικών και φρούτων όπως και πέλετ μαζί με σπόρους, ξηρούς καρπούς για να ανακτήσει κάποιο βάρος.Όπως και μισό βρασμένο αυγό για ασβέστιο που σε αυτή την ηλικία είναι απαραίτητο.Το κόκαλο στη κοιλιά του εμφανή και αυτό δεν είναι πολύ καλό. Δηλώνει χαμηλό βάρος. Λογικό γιατί απο τον εκτροφέα ως τον πωλητή σίγουρα δεν τρεφόταν κανονικά.

Η Boubou σε στιγμές χαλάρωσης

Δυο τρεις μέρες μετά αφότου τον έφερα σπίτι έκλεισα ραντεβού για εξέταση φύλου με DNA.
Για άλλη μια φορά με εξέπληξε. Δίχως φωνές και πανικό δέχτηκε την εξέταση του γιατρού, τις σύριγγες...
Βγήκαν τα αποτελέσματα ότι τελικά είναι θυληκός όποτε και το όνομα ταίριαξε γάντι.

Μαζί με τα ευχάριστα  όμως ήρθαν και κάποια άσχημα μαντάτα. Η Boubou είναι θετική στον ιό Circo-virus αυτό σημαίνει ίσως ασθενήσει από Psittacine beak and Feather Disease (PBFD) PBFD.(http://www.africangreyparrotcentre.co.uk/parrot-articles/tag/pbfd/) Επίσης μέχρι να κλείσει χρόνο υπάρχει η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου και ακόμη μετά το χρόνο κάποια στιγμή ίσως ασθενήσει και θα χάσει όλο το πτέρωμα της ακόμα και να πεθάνει. Ο γιατρός αισιόδοξος μου είπε ότι με το δεύτερο τεστ που θα κάνουμε μετά από 90 μέρες θα ξέρουμε σίγουρα αν απλώς έχει εκτεθεί στον ιό η είναι ήδη μολυσμένη. Στο εντωμεταξύ πρόκειται να ξεκινήσουμε άμεσα μια 5ημερη θεραπεία βοηθώντας το πουλί να αποκτήσει αντισώματα.


Λεπτομέρειες για την νόσο http://www.birdnest.gr/showthread.php?t=3671

Διαβάζοντας για τον ιό ανακάλυψα ότι πολλοί παπαγάλοι τον φέρουν εν αγνοία των ιδιοκτητών χωρίς να έχουν ασθενήσει ποτέ και ότι υπάρχουν διατροφές ειδικά για τα νεαρά πουλιά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους απέναντι στον ιό.Η διατροφή τους εννοείτε ότι πρέπει να είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα μαζί με πελλετ και καλής ποιότητας σπόρους.Μαζί με αυτά διάβασα και για τη σπιρουλίνα την οποία έχω ήδη προσθέσει στη διατροφή της. Πολλές φορές λόγω της συγκατοίκησης πολλών νεογνών μαζί, με ελλειπή μέτρα καθαριότητας πολλά τεστ βγαίνουν θετικά και μετά από κάποιους μήνες, πιθανόν λόγω της μεταφοράς των πουλιών σε μέρος με καλύτερη διαβίωση μετατρέπονται τα αποτελέσματα σε αρνητικά.


Στην αρχή δεν κρύβω ότι κεραυνοβολήθηκα γιατί παρότι μόνο κάποιες μέρες με το πουλί δεθήκαμε απίστευτα γρήγορα.Έδειξε ότι με συμπαθεί με αποτέλεσμα να γίνει αγαπητή από την πρώτη στιγμή. Οπότε τα άσχημα νέα μου έπεσαν βαριά. Στη συνέχεια ψάχνοντας και διαβάζοντας κατάλαβα ότι υπάρχει ελπίδα και δεν θέλω να το αφήσω στη τύχη. Αρκετά καταγεγραμμένα περιστατικά, όπως επίσης η αισιοδοξία του γιατρού μου δίνει ελπίδες ότι ίσως η Boubou θα καταφέρει να είναι υγιής για πολλά πολλά χρόνια μαζί μου.

Στην Ελλάδα ακόμα το θέμα παπαγάλος ως κατοικίδιο ή εκτροφή πιστεύω ότι είναι σε χαμηλό επίπεδο.Οπότε οι προσωπικές εμπειρίες ίσως βοηθήσουν κάποιους να καταλάβουν αυτά τα πανέμορφα και πανέξυπνα πλάσματα.Θα προσπαθήσω να κρατάω ενήμερη αυτή τη σελίδα με τις εμπειρίες μου από τη ζωή με τη Boubou, έναν αφρικάνικο γκρίζο παπαγάλο.

+Κοινός Θνητός 

No comments:

Post a Comment

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...