16 January 2014

Οικολογικές σκέψεις

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ότι αυτή όλη η προπαγάνδα υπέρ της φιλοζωιας και κατά του κυνηγιού έχει κάποιον απώτερο σκοπό εκτός της ευαισθητοποίησης του ανθρώπου απέναντι στα ζώα? Ότι ίσως δεν είναι μόνο ότι ο άνθρωπος  λόγω της θέσης του σε αυτό το πλανήτη, πρέπει να είναι ευαίσθητος απέναντι στα άλλα όντα που κατοικούν στη γη, προστατευτικός, και ελεήμων?


Περνάει από το μυαλό μας ότι η κατακραυγή για τις γούνες παλτά, τα δερμάτινα είδη, τη τροφοληψία απευθείας από τη φύση είναι σχέδια πολλών βιομηχάνων, τυποποιημένων τροφίμων, ρουχισμού κ,α,?

Ας πούμε ότι έχω βιομηχανία η οποία κατασκευάζει δερματίνη για ενδύματα, αξεσουάρ, υποδήματα. Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσω μια καμπάνια κατά της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους? Κυκλοφορώ στο διαδίκτυο φωτογραφίες και άρθρα που θα δείχνουν γδαρμένα ζώα καί άρθρα για άθλιες συνθήκες εκτροφής και όπως είναι φυσικό, άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως φτάνει στο πιάτο τους η λαχταριστή μπριζόλα, το μυρωδάτο σαλάμι, που απέχουν ίσως και γενιές από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, θα τσιμπήσουν. Θα δημιουργηθούν ομάδες ακτιβιστών οι οποίες με πάθος θα παλέψουν να κλείσουν τα εκτροφεία προς όφελος των καημένων ζωντανών. Έχει γίνει και αυτό. Μέσα στο πάθος τους για καλύτερη ζωή των ζωντανών απελευθέρωσαν χιλιάδες γουνοφόρα ζώα τα οποία δεν ανήκουν στην πανίδα της Ελλάδας και δεν γνώριζαν πως να επιβιώσουν στην άγρια φύση.

"Ελευθερία και θάνατος για 50.000 γουνοφόρα ζώα


Άγνωστοι απελευθέρωσαν 50 χιλιάδες γουνοφόρα ζώα τη νύχτα στην Καστοριά. Τα περισσότερα από αυτά ψόφησαν λόγω ζέστης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η απελευθέρωση των γουνοφόρων έγινε από φάρμα εκτροφής, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Ωστόσο, χωρίς τροφή, νερό και με τη ζέστη των ημερών χιλιάδες ζώα έπεσαν νεκρά στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.
Ειδικά συνεργεία του Δήμου Αγίας Τριάδας, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Καστοριάς, με τη βοήθεια των «φαρμαδόρων» της περιοχής, συλλέγουν τα νεκρά ζώα. Ιδιαίτερη προσοχή εφιστούν οι αρχές στους κατοίκους της περιοχής, καθώς τα ζώα είναι άγρια και υπάρχει κίνδυνος να δαγκώσουν. Αρκετά έχουν μπει σε κοτέτσια κι έχουν προκαλέσει καταστροφές στην πανίδα της περιοχής, ενώ αρκετά θανατώνονται στους δρόμους από διερχόμενα αυτοκίνητα...... http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=197156  "

Από αυτή την ενέργεια το φτωχό μου μυαλό σκέφτεται ποιος βγήκε κερδισμένος. Τα ζωντανά που ναι μεν ελεύθερα αλλά θα πεθάνουν από τη θερμοκρασία και την ασιτία, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση που ίσως να μείνουν από δουλειά, ή η τοπική πανίδα που θα αποκτήσει έναν ακόμη θηρευτή από τα απελευθερωμένα άτομα που ίσως επιζήσουν?

Όταν αυτό το φαινόμενο της εξτρεμιστικής οικολογίας ανδρωθεί και καταλάβει όλο το κόσμο, που εν μέρη έχει γίνει, η βιομηχανία μου σίγουρα θα πάει καλύτερα. Ο κόσμος ευαισθητοποιημένος θα προτιμήσει τα τεχνητά δέρματα πιστεύοντας ότι έτσι κάνει καλό στα ζώα και στη φύση. Αδιαφορώντας για τα απόβλητα που δεν είναι διασπώμενα στο περιβάλλον, η τα σκουπίδια των παλαιών αυτών ειδών που ακόμα και η καύση τους είναι τοξική για την ατμόσφαιρα. Το πλαστικό ήταν και θα είναι ένα ξένο υλικό για τον πλανήτη μας.

Σκεφτήκατε ποτέ ότι όλη αυτή η προπαγάνδα κατά της χρήσης χαρτιού πόσο καλό έκανε στη βιομηχανία πλαστικού? 
Κάποια στιγμή πριν από χρόνια βομβαρδιζόμασταν από ντοκιμαντέρ για τα δάση του Αμαζονίου και την εκμετάλλευση που δεχόντουσαν. Ξαφνικά όλα σταμάτησαν κανένας δεν ασχολήθηκε με το θέμα και επικεντρώθηκαν στο λάθος..Πως θα μειώσουμε τη ποσότητα των πλαστικών που πνίγει το πλανήτη...Το χαρτί διασπάται και αφομοιώνεται το πλαστικό όχι. Μήπως δεν μπορούμε να αναβιώσουμε τα κομμένα δάση? Μήπως δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε το χαρτί? Και φυσικά μπορούμε! Αλλά αυτό δεν κάνει καλό στο κέρδος που αποκομίζει η βιομηχανία πλαστικού.

Οπότε αν νιώσετε ότι θέλετε να παλέψετε για τα δικαιώματα των ζώων των δέντρων, των φυτών καλύτερα να σκεφτείτε πρώτα πως μπορείτε να γίνεται μέλος της φυσης. Φυτεύοντας δέντρα για τη χρήση τους ως καύσιμα, εκτρέφοντας οικόσιτα ζώα, καλλιεργώντας την τροφή σας, κυνηγώντας για το κρέας, ανακυκλώνοντας τα είδη που είναι δυνατό και αποφεύγοντας να χρησιμοποιείτε το ...ΧΡΗΜΑ.

Και η συνέχεια ....

6 Μαρτίου 2014


Τα είχαν αφήσει άγνωστοι το 2010

«Κατέλαβαν» και το Γράμμο τα μινκ που απελευθερώθηκαν από τη Σιάτιστα!

Το μινκ, αν και μικρόσωμο, θεωρείται δεινός κυνηγός και απειλή για το οικοσύστημα.Το μινκ, αν και μικρόσωμο, θεωρείται δεινός κυνηγός και απειλή για το οικοσύστημα.
Τα γουνοφόρα σαρκοφάρα ζώα έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικοσύστημα της περιοχής - Τα μινκ σκοτώνουν περισσότερα ζώα από όσα χρειάζονται για να τραφούνΗ απελευθέρωση πάνω από 50.000 γουνοφόρων μινκ, τον Αύγουστο του 2010, από μονάδες εκτροφής στο Χιλιόδεντρο και τη Σιάτιστα, έχουν οδηγήσει σήμερα σε ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη την περιοχή, μέχρι και το Γράμμο.

Άγνωστοι, τότε, είχαν ανοίξει τα κλουβιά και είχαν αφήσει τα ζώα να «πλημμυρίσουν» τον κάμπο της Καστοριάς, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του οικοσυστήματος αφού πρόκειται για ξενικό είδος. Πολλά ζώα βέβαια είχαν συλλεχθεί, άλλα είχαν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων, ωστόσο κάποια κατάφεραν να διαφύγουν και, όπως φαίνεται, να εγκατασταθούν και να αναπαραχθούν στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ξενικό είδος.

«Μιλάμε για ένα σαρκοφάγο θηλαστικό που προτιμάει τις υδάτινες περιοχές και τρώει από λαγούς και κουνέλια μέχρι πουλιά που κάνουν τις φωλιές τους στα καλάμια της λίμνης Καστοριάς» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιχθυολόγος και διευθύντρια του Ενυδρείου Καστοριάς, Αννα Λάτσιου.

Όπως εξήγησε η κ. Λάτσιου, το μινκ έχει ένα ξεχωριστό τρόπο να τρέφεται αφού σκοτώνει περισσότερα ζώα απ΄ ό,τι χρειάζεται για να τραφεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πνίγει και τα αφήνει ή τα πάει στη φωλιά του».
Επιπλέον, το μινκ έχει σχετικά εύκολη αναπαραγωγή με αποτέλεσμα να γίνεται επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου διαχείρισης, με τη σύνταξη μελέτης περιορισμού του είδους.

«Από μια ενέργεια κάποιων που αυτοαποκαλούνται 'οικολόγοι', έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα και απαιτούνται άμεσα μέτρα» εκτιμά η κ. Λάτσιου.

Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, που έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη λήψη μέτρων.

«Πιστεύω ότι έχουν ήδη αναπαραχθεί δύο ή τρεις φορές, με τον πληθυσμό τους να φτάνει πλέον μέχρι τις παρυφές του Γράμμου και τα αλβανικά σύνορα» λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, άποψη που συμμερίζεται και ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

«Τα βρίσκεις παντού στην περιοχή μας και, μάλιστα, δεν διστάζουν να επιτεθούν σε κοτέτσια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκοσλιόπουλος.

Σημαντικά όμως είναι τα προβλήματα που δημιουργούν στην ορνιθοπανίδα της λίμνης Καστοριάς, όπου τα πιο πολλά ενδιαιτήματα, όπως αναφέρει ο κ.Παναγιωτόπουλος ο οποίος είναι μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας (ΕΟΕ), τείνουν να εκλείψουν.

«Το μινκ είναι μεγάλος θηρευτής και αναταγωνιστικό είδος με τη βίδρα, την οποία έχει καταφέρει να εκτοπίσει. Παράλληλα, παρυδάτια πουλιά που κάνουν φωλιές στα καλάμια, όπως πάπιες και νερόκοτες έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, αφού γίνονται εύκολα θηράματα» τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρινίζοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία από καταμετρήσεις πουλιών, την τελευταία 15ετία, οι πληθυσμοί κάποιων ειδών έχουν μειωθεί αισθητά εξαιτίας των μινκ.

«Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να γίνει κάτι για την εξάπλωση των γουνοφόρων μινκ, αλλά δεν έχουμε εισακουσθεί και φοβάμαι πως αν συνεχισθεί αυτό, τα επόμενα χρόνια θα θρηνήσουμε πολλά είδη της ορνιθοπανίδας» σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια των αγνώστων να απελευθερώσουν τα μινκ, πριν από 4 χρόνια, «εξτρεμιστική με μεγάλες και διογκούμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον».

“Κανείς δεν έχει παρακολουθήσει επισταμένως το φαινόμενο, υπάρχει μόνο μια επιδερμική αντιμετώπιση που αν δεν αλλάξει, οι ανατροπές στο οικοσύστημα θα είναι πολύ μεγάλες” καταλήγει.
Νατάσα Καραθάνου
+Κοινός Θνητός

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...