30 July 2012

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ… ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ «Επεισόδια» από την επέλαση των αρκούδων

Πηγη: DIANA NEWSΈνα οξύμωρο «σχήμα» εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες σε αρκετές περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπου ναι μεν η επικρατούσα περιβαλλοντική «ρητορική» θέλει ακόμα τις αρκούδες… «σπάνιες», από την άλλη όμως ολόκληροι νομοί περιγράφονται ως «αρκουδόπληκτοι»


Στα Γρεβενά, στην Καστοριά, στα Τρίκαλα και αλλού οι αρκούδες κάνουν πιο συχνά -και πιο πυκνά- από ποτέ την εμφάνισή τους μέσα στον οικιστικό ιστό, απαιτώντας μάλιστα ειδικές επιχειρήσεις προκειμένου να… εκδιωχθούν και να απομακρυνθούν από σημεία που προκαλούν ζημιές στη ζωική και φυτική παραγωγή, ή από περιοχές όπου τα ζώα μπορούν να γίνουν δυνητικά επικίνδυνα για τους ανθρώπους.......
Σε μερικές εξ αυτών των περιπτώσεων χρειάστηκε μάλιστα να επιστρατευθούν πρόσφατα ακόμα και δυνάμεις της Αστυνομίας με… θερμικές κάμερες, ώστε να εντοπισθούν οι αρκούδες που προκαλούσαν το «πρόβλημα»!

Τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά σημειώθηκαν τελευταία μέσα στην ίδια την… πόλη της Καστοριάς, αλλά και στο Τσοτύλι της Κοζάνης…

Στην Καστοριά η αρκούδα εντοπίστηκε να «γιατακιάζει» μέσα στον περιαστικό λόφο του Προφήτη Ηλία, οπότε πιθανολογείται πως έφτασε εκεί είτε κολυμπώντας, είτε διασχίζοντας κάποια νύχτα… την πόλη της Καστοριάς!
Για να εκδιωχθεί από εκεί επιστρατεύτηκε κλιμάκιο από την «Καλλιστώ», θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων, δασικοί και ομάδα της αστυνομίας… με θερμική κάμερα, η οποία εντόπισε πού κρυβόταν η επίμονη αρκούδα…

Στον Προφήτη Ηλία στήθηκαν… παγίδες με μέλι και τελικά το ζώο «συνελήφθη» και μεταφέρθηκε στο Βίτσι.

Ανάλογη επιχείρηση διεξήχθη και στο Τσοτύλι, όπου μια αρκούδα επέμενε συνεχώς να επιστρέφει στα πρόθυρα του χωριού μαζί με το μικρό της. Δύο φορές την είχαν «διώξει» και πάντα επέστρεφε στη φωλιά της δίπλα στο χωριό…

Τελικά η «Καλλιστώ» αναισθητοποίησε το ζώο για να το μεταφέρει… 50 χιλιόμετρα βορειότερα στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Για να βρεθεί, όμως, το τρομαγμένο αρκουδάκι που τη συνόδευε, χρειάστηκε και πάλι να αξιοποιηθούν οι θερμικές κάμερες που η αστυνομία χρησιμοποιεί για να βρίσκει… φυγάδες και δραπέτες!
«Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις αρκούδες σε όλη την περιοχή», λέει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών Δ. Δρίζας και προσθέτει:
«Συνεχώς δεχόμαστε καταγγελίες για εμφανίσεις αρκούδων μέσα σε κατοικημένες περιοχές, πρόσφατα μάλιστα μία από αυτές έτρωγε κορόμηλα μέσα στην αυλή μιας κατοικίας»!

Παρόμοιες «εισβολές» στα χωριά των Τρικάλων, όπου ο δασάρχης Κ. Κότσαρης έχει να διηγηθεί μια σειρά ανάλογων περιστατικών:
«Στην Οξύνεια της Καλαμπάκας η αρκούδα παρουσιάστηκε μέσα στην πλατεία του χωριού, οι κάτοικοι είχαν τρομάξει και χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση, προκειμένου το ζώο να αναισθητοποιηθεί και να μεταφερθεί στα βουνά του Κόζιακα».

Το φαινόμενο δεν είναι φυσικά… κεραυνός εν αιθρία.

Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν 49 καταγεγραμμένες τέτοιες περιπτώσεις, όπου φορείς της πολιτείας και ειδικοί από τις ΜΚΟ χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απομακρυνθούν αρκούδες που προκαλούσαν καταστροφές σε καλλιέργειες, μελίσσια και στάνες…

Πριν από λίγες μέρες ένας κτηνοτρόφος στην Καστοριά… απειλούσε να πέσει από τον 2ο όροφο του κτιρίου της Περιφέρειας στην πόλη, ζητώντας απεγνωσμένα να αποζημιωθεί για τις ζημιές που του προκάλεσε μια αρκούδα, η οποία εισέβαλε στο αγρόκτημά του μεταξύ του Δισπηλιού και των Μεκεδνών.

Οπως αποδείχτηκε, επρόκειτο για ένα ζώο που είχε απασχολήσει και άλλη φορά την περιοχή, είχε γίνει επιχείρηση και είχε απομακρυνθεί στο Βίτσι, αλλά επέστρεψε και πάλι… στα πρόβατα και στις κότες του κτηνοτρόφου!

Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι, ακόμα και έτσι, οι αρκούδες συνεχίζουν να παρουσιάζονται ως «είδος προς εξαφάνιση» και ο πληθυσμός τους να… υπο-εκτιμάται συστηματικά.

Μόλις πρόσφατα ο «Αρκτούρος» δέχτηκε πως οι αρκούδες στη χώρα μας είναι πάνω από 400, ενώ όλη την προηγούμενη δεκαετία επέμενε πεισματικά σε έναν αριθμό 150 ζώων, που δεν ήθελαν… με τίποτα να αυξηθούν!

Οι κακεντρεχείς και κακόπιστοι απλώς υπενθυμίζουν ότι μόνο τα προγράμματα για… «σπάνια» και «υπό εξαφάνιση είδη» επιδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...