04 November 2012

Λύκοι και μεγάλη έρευναΠηγή: http://www.ethnos.gr/

Οι αγώνες μεγάλης έρευνας ξεκίνησαν όταν σταθεροποιήθηκαν οι αγγλικές φυλές φέρμας, τα Πόιντερ, τα Σέττερ και τα Γκόρντον, στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Σύντομα επεκτάθηκαν στην Ευρώπη και πιο μετά στην Αμερική. Συμπτωματικά και στις τρεις αυτές γεωγραφικές περιοχές είχαν εκλείψει οι λύκοι.

Ο τελευταίος λύκος στην Αγγλία εξοντώθηκε το 1743, στη Σκοτία το 1890, το ίδιο και στις Κάτω Χώρες. Στην Αμερική ο λύκος είχε εκδιωχθεί από τις πεδιάδες των μεσοδυτικών πολιτειών από τις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι λοιπόν προφανές ότι το πεδίο όπου αναπτύχθηκαν οι φυλές μεγάλης έρευνας δεν είχε λύκους. Η σχέση της απουσίας του λύκου με την ανάπτυξη των φυλών μεγάλης έρευνας ή καλύτερα την ανάπτυξη των γονιδίων που προάγουν τη μεγάλη έρευνα στις βρετανικές φυλές, φαίνεται να είναι σημαντική.Η σχέση της απουσίας του λύκου με την ανάπτυξη των φυλών φαίνεται να είναι σημαντική.
Ο λύκος δεν ανέχεται άλλα κυνοειδή στον ζωτικό του χώρο. Το Youtube βρίθει από βίντεο λύκων που εξοντώνουν τσακάλια στον ζωτικό τους χώρο. Η συστηματική θήρευση οικόσιτων σκύλων από λύκους έχει καταγραφεί εκτενώς. Ενας από τους συνεργάτες του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης του Λύκου στην Αμερική είχε καταγράψει την προσωπική του τραγωδία, όταν οι λύκοι που μελετούσε σκότωσαν τον σκύλο του. Στην Ελλάδα είναι πια γνωστό το φαινόμενο του κυνηγετικού σκύλου που απομακρύνεται και εξοντώνεται από λύκους εκτός οπτικής επαφής από το αφεντικό του.

Η αντιπάθεια του λύκου, αλλά και άλλων σαρκοφάγων, προς άλλα είδη σαρκοφάγων είναι καταγεγραμμένη. «Ο φόνος ύαινων, λεοπαρδάλεων και γατόπαρδων είναι θέμα ρουτίνας για τα λιοντάρια λέει ο γνωστός ζωολόγος Ρίτσαρντ Αττενμπορο σε ντοκιμαντέρ του. Πιθανολογείται ότι η αντιπαλότητα είναι προληπτικό μέτρο εναντίον δυνητικών ανταγωνιστών για τροφή, αλλά και εναντίον όσων αρπακτικών μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα νεογνά των θυτών. Ενδέχεται λοιπόν οι λύκοι να σκοτώνουν σκύλους επειδή τους εκλαμβάνουν ως ανταγωνιστές ή απειλή για τα λυκάκια. Εξίσου πιθανό είναι ότι ο λύκος βλέπει τον σκύλο σαν μεζέ, αλλά δεν είναι πολιτικά ορθό και δεν το αναφέρουμε.

Στην Κεντρική Ευρώπη, όπου ο λύκος δεν εξέλιπε, οι φυλές κυνηγετικών σκύλων που αναπτύχθηκαν είναι κοντινής έρευνας. Τα Κούρτσχααρ, Ντράχτχααρ, Βίσζλα, δουλεύουν κοντά, και αυτό κρίνεται αρνητικά από τους θιασώτες της μεγάλης έρευνας. Επίσης όταν χρησιμοποιοιούνται ιχνηλάτες σε αυτές τις χώρες, η ιχνηλάτηση γίνεται με λουρί, συνεπώς ο κυνηγός είναι σε πολύ στενή επαφή με τον σκύλο. Είναι άραγε τυχαία η ανάπτυξη σκύλων κοντινής έρευνας σε αυτά τα μέρη ή μήπως η παρουσία του λύκου επέδρασε στις επιλογές των κυνοτρόφων και κυνηγών;


Το κόστος...
Η δαπάνη στην ανάπτυξη εργασιακά χρήσιμων σκύλων είναι τεράστια. Εκτός από την εκτροφή υπάρχει και δαπάνη χρόνου και κόπου στην εκπαίδευση. Παίρνει περίπου τέσσερα χρόνια εντατικής εκπαίδευσης για να φτάσει ένας σκύλος στο επίπεδο 4 στη βαθμολογία Κλέιμαν. Αυτά τα τέσσερα χρόνια κόπου εκμηδενίζονται σε μερικά δευτερόλεπτα αν ο σκύλος βρεθεί σε μια ενέδρα λύκων. Και δεν αναφέρουμε το συναισθηματικό κόστος, αυτό δεν μετριέται με τίποτε.

Αν όντως η απουσία, και αντίστροφα η παρουσία, του λύκου επιδρούν στις επιλογές των κυνηγών, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση καθώς οι λύκοι επανέρχονται στις παλιές τους γειτονιές. Εδώ και μια δεκαετία λύκοι έχουν επανεποικίσει την Κεντρική Γαλλία, τη Δυτική Γερμανία, την Κεντρική Ιταλία και επεκτείνονται στην Ισπανία. Είναι θέμα χρόνου να επανεμφανιστούν στις πεδιάδες της Δυτικής Ευρώπης και της Ιταλίας, δηλαδή στο επίκεντρο της Μεγάλης Ερευνας. Οταν οι απόλυτα προστατευμένοι λύκοι καραδοκούν γύρω από τους κάμπους ποιος θα τολμά να αφήνει σκύλο να κάνει λασέ εκατοντάδων μέτρων;

Να κλείσουμε με ένα πιθανό δίλημμα για τον κυνηγό που βλέπει τον σκύλο του να περικυκλώνεται από λύκους. Αν βλάψει προστατευόμενο λύκο εγκληματεί. Επίσης εγκληματεί αν δεν προστατεύσει τον σκύλο του.

Τι κάνει; Σίγουρα, η υποχώρηση από τον κυνηγότοπο δεν είναι η απάντηση. Δεν είναι επιλογή τα άγρια πάντα να διώχνουν τα ήμερα. Αν ήταν έτσι δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ να το συζητάμε...

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...