18 November 2012

Στα 'Ίχνη του Τριχωτού Θηράματος (από Κύπρο)


http://www.cyprushuntingmagazine.com

Του Πέτρου Αριστείδου και του ΠανίκουΜόνο και στο άκουσμα του ονόματος του μια ανατριχίλα κυριεύει τον κάθε κυνηγό, είτε αυτός είναι ο πρώτος του είτε ο εκατοστός του δεν παύει να χαρίζει στον θηρευτή του την ίδια χαρά και ενθουσιασμό λες και πρώτη φορά καρπώνεται αυτό το υπέροχο θήραμα. Κάθε λαγός και μία διαφορετική ιστορία, κάθε λαγός και μια ξεχωριστή συγκίνηση.

Τα τελευταία χρόνια παρά την τεράστια πίεση που δέχονται από αρκετούς παράγοντες οι λαγοί στην Κύπρο καταφέρνουν να επιβιώνουν και να αναπαράγονται προσφέροντας μοναδικές κυνηγετικές εμπειρίες. Εχθροί του πολλοί, αλεπού, ερπετά, κορακοειδή, κυνηγοί, σκύλοι, λαθροθήρες, παγίδια, συρματοπαγίδες, φυτοφάρμακα, οικοπεδοποίηση, ανομβρία. Αυτός όμως καταφέρνει να βρίσκει τρόπο και να επιβιώνει παρά τις αντιξοότητες που επικρατούν. Όλη αυτή η πίεση που δέχεται το θήραμα το αναγκάζει στο να αναπτύσσει διαφορετική συμπεριφορά στον βιότοπο και να γίνετε απρόβλεπτος ως προς το πού θα κάνει την φωλιά του και τι τεχνικές θα αναπτύξει για αποφυγή των εχθρών του.

Έχοντας μελετήσει και συλλέξει αρκετές εμπειρίες και αναφορές από αρκετές λαγοπαρέες, έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσει ως κατά προσέγγιση την συμπεριφορά του τριχωτού θηράματος τα τελευταία δύο χρόνια.

Κατά την έναρξη του ενδημικού θηράματος (Νοέμβριο) ο Λαγός συνήθως κινείται κοντά στους χώρους βοσκής του αλλά και πλησίον του χώρου που έχει γεννηθεί και γνωρίζει καλά τα κατατόπια διαφυγής. Αν λοιπόν έχουμε εντοπίσει και ξεφωλιάσει ένα λαγό σε μία περιοχή πριν το κυνήγι τότε πολύ πιθανό ο λαγός να είναι κάπου εκεί γύρω (αν δεν τον ξαναβρούμε στην ίδια φωλιά) ή σε κοντινή απόσταση που οδηγεί σε κάποιο χώρο βοσκής. Για να εγκαταλείψει ο λαγός την περιοχή του πρέπει να του ασκηθεί μεγάλη πίεση από τους διώχτες του και να αντιληφθεί ότι πρέπει να μετακινηθεί σε μία νέα περιοχή για ασφάλεια. Πολλοί σωστοί λαγοκυνηγοί στις αναγνωρίσεις που πραγματοποιούν 2-3 βδομάδες πριν από την έναρξη του κυνηγίου, προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη των λαγών και μετέπειτα απομακρύνονται από την περιοχή για να μην τους ξεφωλιάσουν οι σκύλοι και τους σπρώξουν σε άλλη περιοχή. Ακόμη ο λαγός μπορεί να μεταφερθεί σε μία νέα περιοχή για λόγους αναπαραγωγής. Εκείνο το σημείο γνωστό ως ‘βατούρα΄ αποτελεί τον διακαεί πόθο κάθε λαγοκυνηγού, αφού σε μικρή περίμετρο μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 3-4 λαγοί συγκεντρωμένοι.

Κατά τις πρώτες κυνηγετικές εξορμήσεις οι πιθανότητες να χτυπήσουμε ένα νεαρό λαγό είναι κατά πολύ πιο αυξημένες. Αυτό εναπόκειται αποκλειστικά στο θέμα εμπειρίας και απειρίας. Ένας νεαρός λαγός σαφώς πιο άπειρος στην αντιμετώπιση των εχθρών του θα υποπέσει σε τραγικά για το ίδιο σφάλματα. Ένα από τα πιο σημαντικά σφάλματα ενός νεαρού λαγού είναι ο τόπος διαφυγής τους. Ο νεαρός λαγός συνήθως έχει μία μόνο κατεύθυνση διαφυγής και έτσι αυτό διευκολύνει πολύ τους διώκτες του. Στην αντίθετη περίπτωση ένας έμπειρος λαγός διαλέγει να εγκατασταθεί σε μία φωλιά η οποία του προσφέρει 2-3 μονοπάτια διαφυγής. Τις πρώτες εξορμήσεις η πολυκοσμία και ο θόρυβος στα βουνά δεν ευνοεί και τόσο το κυνήγι του λαγού, ενώ αρκετοί κυνηγοί των ‘σταμάτων’ ίσως βρεθούν μούτρα-μούτρα με κάποιο προσηκωμένο λαγό.

Όταν περάσουν οι πρώτες 7-8 εξορμήσεις τότε οι ‘τυχεροί’ λαγοί δυσκολεύουν και αρχίζει το πραγματικό λαγοκυνήγι στο οποίο απαιτείται εμπειρία, υπομονή και επιμονή. Οι λαγοί έχουν οδηγηθεί σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές όπου η πρόσβαση και το ξεφώλιασμα τους πολλές φορές είναι ακατόρθωτο. Ενώ οι εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τις πρώτες εξορμήσεις δυσκολεύουν ακόμη το έργο μας και το έργο των σκύλων μας.

Σύμμαχος του κυνηγού είναι οι καιρικές συνθήκες. Το κρύο, οι βροχές και οι παγωμένοι βοριάδες αναγκάζουν τους λαγούς να εγκαταλείψουν την δύσβατη φωλιά τους και να οδηγηθούν σε χώρους όπου θα προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες. Μετά από μία έντονη βροχόπτωση πολλές φορές θα επιλέξει ένα ανοιχτό χώρο είτε για να στεγνώσει, είτε για να αποφύγει τα νερά που στάζουν από την βλάστηση.

Τα αυτιά του παραμένουν το κύριο του όπλο για προστασία από τους εχθρούς του. Με τέλεια ακοή, αφουγκράζεται από μακριά και επιλέγει αν θα προπορευτεί τον διωχτών του ή αν θα μείνει μέσα στην φωλιά του για να μην εντοπιστεί.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η εμπειρία του σκύλου ή των σκύλων μας πολλές φορές μπορεί να μην είναι αρκετή για να ξεφωλιάσουν ένα έμπειρο λαγό. Τα τερτίπια και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί για να φωλιάσει μπορούν να παρασύρουν και τα πιο έξυπνα κυνηγόσκυλα. Εκεί είναι όμως που φαίνεται ο έμπειρος Λαγοκυνηγός. Όταν λοιπόν δούμε ότι ο σκύλος μας μπερδεύεται πρέπει να τον βοηθήσουμε για να βρει την άκρια του νήματος. Η κυκλική έρευνα στην περιοχή και η προτροπή προς τον σκύλο για να μετακινηθεί λίγο πιο πάνω ή πιο κάτω θα μας οδηγήσει στο επιτυχημένο ξεφώλιασμα.

Το σίγουρο για τις ιδιορρυθμίες του λαγού σήμερα είναι το ότι έχουν αλλάξει και θα συνεχίζουν να αλλάζουν για την επιβίωση του είδους.

Η όψη της γκρίζας μπαλίτσας που ξεδιπλώνεται μπροστά από τον σκύλο μας και μετατρέπεται σε ένα αθλητικό και σπιρτάτο τετράποδο, ο χαρακτηριστικός ήχος του ξεφωλιάσματος και η απόλαυση της κάρπωσης αυτού του δύσκολου θηράματος το κάνει υπό αριθμό ένα θήραμα σε ενδιαφέρον στο νησί μας.

Στα ίχνη του τριχωτού θηράματος λοιπόν, με υπομονή σύνεση και ασφάλεια θα απολαύσουμε τις χαρές και το μεγαλείο που προσφέρει το λαγοκυνήγι.


Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...