18 December 2012

Καλησπέρα στη παρέα από τη παγωμένη Σουηδία Νο2Jimmy Kirgiopoulos
Καλησπέρα και πάλι στην παρέα..

Με χαρά βλέπω ότι όντως έγινα η αιτία να γίνει μια κάποια συζήτηση εδώ με τα γραφόμενα μου.
Πρέπει όμως ( και το θεωρώ καθήκον μου, μια και εγώ είμαι η αιτία για το συγκεκριμένο θέμα όπως επίσης και για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση με αυτά που γράφω ), να εξηγήσω μερικά πράγματα σχετικά ( συν της άλλης ), και για το νυχτερινό κυνήγι.

Καταρχήν το γουρούνι είναι σχετικά καινούργιο θήραμα στην Σουηδία.
Τα τελευταία 10 -15 χρόνια τα γουρούνια έχουν στην κυριολεξία "γεμίσει" τον τόπο, κάνοντας έτσι τους Σουηδούς να "μεταπηδήσουν" από τα ζαρκάδια και της Άλκης στο γουρουνοκυνήγι.
Και για να καταλάβουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειτε 2 παραδείγματα :
Υπάρχουν ακόμη σήμερα περιοχές ειδικά στην Βόρεια Σουηδία που την εβδομάδα της ”πρεμιέρας” της Άλκης, εργοστάσια ολόκληρα σταματάνε την παραγωγή τους ( όσο αστείο και αν ακούγετε αυτό ), γιατί απλά οι εργάτες "την έχουν κάνει για τα δάση και τα βουνά".... κανονίζουν τίς διακοπές τους έτσι ώστε να μην χάσουν την πρεμιέρα της Άλκης.
Η άλλη εβδομάδα που έχουν κανονίσει τίς διακοπές τους οι Σουηδοί, είναι στις 16 Αυγούστου που αρχίζει το ζαρκάδι ( αρσενικό και μόνο, όχι ότι βγει ).
Καταλαβαίνετε λοιπόν για το τι είδος κινηγοκουλτούρας έχουν οι Σουηδοί (είναι και αυτοί βλέπετε "βαρεμένοι" όπως και εμείς).
Παρόλα ταύτα όμως, όλο και περισσότεροι Σουηδοί το γυρνάνε στα γουρούνια.

Τώρα για το νυχτερινό κυνήγι :
Όταν λέω για νυχτερινό κυνήγι πρέπει να διευκρινίσω ότι μιλάμε μόνο για καρτέρι σε ταϊστρα, στο μονοπάτι προς η από ταϊστρα και σε σοδιές αγροτών. Δεν επιτρέπετε άλλο είδος κυνηγιού.
Γιατί επιτρέπετε :
Λόγο του ότι τα γουρούνια, όπως έγραψα ποιο πάνω, έχουν γίνει ένα από τα ποιο αγαπημένα κυνήγια πλέον στην Σουηδία, και λόγο του ότι οι Σουηδοί έχουν την αγάπη της φύσης και τον σεβασμό του θηράματος στο αίμα τους και αγαπώντας το κυνήγι, βάζουν τροφές σε διάφορα μέρη της περιοχής τους, για να "κρατήσουν" τα γουρούνια στα δάση τους και να εκλείψουν όσο φυσικά μπορούν την "περιοδεία" τον κοπαδιών στις γύρο ”λιχουδιές" σοδιές τον αγροτών.
Τους επιτρέπει λοιπον το κράτος, αναγνωρίζοντας έτσι το ήθος του Σουηδού κυνηγού, να κυνηγήσουν την νύχτα για 2 λόγους.
1 Γιατί να έχουν όλη την άνεση να "διαλέξουν" το σωστό ζώο ( αρσενικό η μικρό ποτέ θηλυκό ( θα εξηγήσω ποιο κάτω το γιατί )), έχοντας όλο τον χρόνο να σημαδέψουν και να κάνουν ”σωστή” ντουφέκια, αποφεύγοντας έτσι τον ίσως τραυματισμό του θηράματος.
2 Γιατί έχουν επίσεις και ηθική υποχρέωση σαν κυνηγοί, να μην αφήσουν ανεξελεκτα τα γουρούνια να αυξηθούν.
Στα χωράφια :
Όλοι ξέρουμε πόσο έξυπνα ζώα είναι τα γουρούνια και ότι ηγέτης του κοπαδιού είναι πάντα μια γουρούνα. Και ξέρουμε επίσεις τι καταστροφή μπορεί να προξενήσει ένα κοπάδι από γουρούνια σε ένα χωράφι.
Για να γλιτώσει σοδιά του ο αγρότης κυνηγάει ένα βράδι στο χωράφι του μια και μόνο βράδι θα βγουν τα γουρούνια. Σκοτώνοντας ένα-δύο γουρούνια ο ηγέτης ( η γουρούνα δηλαδή ) θα πάρει τα υπόλοιπα και θα πάει στο δάσος.... εκεί που δεν υπάρχει κίνδυνος, εκεί που οι κυνηγοί έχουν βάλει τροφές, εκεί που τέλος πάντων που δεν της λείψουν τα μικρά της η οι φίλες της.
Βλέπουμε λοιπον ότι όλα είναι μια αλυσίδα.
Και οι κυνηγοί κάνουν το χόμπυ τους, και οι αγρότες έχουν όφελος αλλά και το κράτος γλιτώνη από τους λαθροθήρες κρατώντας έτσι την πανίδα σε οικολογική ισσοροπία και ακόμη και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα εξαλειπουν όσο είναι δυνατόν ( περνάνε δρόμους τα γουρούνια να πάνε στα χωράφια ).
Αναλογιστείτε μόνο το τί κερδίζει ένα κράτος, από το να αποφύγει έστω και 100 ( που εδώ στη Σουηδία είναι χιλιάδες κάθε χρόνο), ατυχηματα και μονο. Ακόμη και εκεί συμβάλουμε με το κυνήγι μας ( ποτε θα το καταλάβουμε επιτέλους αυτό ? ).
Και κρατάω το καλό ... τελευταίο .. έτσι για να δείτε πόσο το έχουν φιλοσοφήσει οι Σουηδοί ( μετά από σοβαρές μελέτες φυσικά ).
Το κυνήγι του γουρουνιού επιτρέπετε ΌΛΟ τον χρόνο αλλά.... ΌΧΙ γουρούνα που ακολουθήται από μικρά, ΜΌΝΟ αρσενικά και μικρά.
Αυτά φίλοι μου για να δείτε πως δουλεύουν και πως μας εμπιστευονται εμάς τους κυνηγούς στο εξωτερικό. Επιτέλους καιρός είναι και το κράτος να καταλάβει ότι με της απαγορεύσεις και μόνο, μόνο λαθροθήρες θα βγάζει και αντικινηγούς.
Αλλά είπαμε ότι όλα αρχίζουν με την …. παιδεία....
Κάποιος μου έγραψε, όταν είδε στο facebook ότι διαφήμιζα στην ιστοσελίδα μου έναν προβολέα
( του κεφαλιού )....
-Να λέτε καλύτερα ότι πρόκειται για παράνομο κυνήγι .
Και έχει δίκιο ο άνθρωπος αυτός, μια και δεν γνωρίζει, να πιστέψει ... τι άλλο ..το παράνομο φυσικά .
Τώρα τη σχέση έχει αυτό με το παραπάνω άρθρο ?
Θα εξηγήσω και θα καταλάβετε το γιατί :
Εδώ στην Σουηδία και στη Ευρώπη γενικά, τουλάχιστον εκεί που έχω κυνηγήσει ( Γερμανία, Φιλανδία, Νορβηγία ), είναι νόμος το εξής :
Σε περίπτωση που θα τραυματιστεί ένα ζώο ( ομαδικό κυνήγι ), είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε αμέσως το κυνήγι και να ψάξουμε να βρούμε το θήραμα. Τα πάντα σταματουνε έως το θήραμα βρεθεί. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε αυτό μπορεί να τραβήξει και μέσα στην νύχτα. Και ας φανταστεί κάποιος να ψάχνει μες την νύχτα να βρει τραυματισμένη Άλκη η γουρούνι η ακόμη και αρκούδα.... Χωρίς αξιόλογο προβολέα ... ε τότε προκύπτει κάποια δυσκολία.
Αν γίνει κάποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα με ζώο ...
Το κράτος έχει διορίσει αρμόδιους κυνηγούς οι οποίοι άσχέτου ώρας είναι υποχρεωμένοι ( πληρώνοντε από το κράτος ) να βρουν το πληγωμένο ζώο.... ε και αυτοί χρειαζοντε ένα πολύ δυνατό προβολέα.
Όταν κυνηγάει κάποιος την νύχτα ( όπως προανάφερα ), κάποιο "ατύχημα " ίσως συμβεί και το ζώο να μην μείνη στον τόπο... Είναι υποχρεωμένος να ψάξει το θήραμα ( με σκυλί φυσικά ) έως ότου το βρει.... και αυτός θα χρειαστεί προβολέα..
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για να καταλάβει κάποιος που θα διαβάσει το άρθρο γιατί τα συγκεκριμένα γραφόμενα τα έβαλα κάτω από τη λέξη ---παιδεία...
Δεν φταίει το αυτοκίνητο… επειδή το οδηγάει ο ληστής....

Παιδεία και οργάνωση φίλοι μου.... μόνο έτσι θα αποφύγουμε τίς απαγορεύσεις, την λαθροθηρία και κάθε ανίδεο αντικινηγό..... αλλιώς εκεί θα μείνουμε να "θαυμάζουμε" τους Ευρωπαίους και τα DVD με τα κυνήγια εκτός Ελλάδος.
......και αν έχω άδικο διορθώστε με .

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...