14 December 2012

Καλησπέρα στην παρέα από την παγωμένη Σουηδία...


Από τον Jimmy Kirgiopoulos

Καλησπέρα στην παρέα από την παγωμένη Σουηδία...
Μετά από κάποια πρωινή συζήτηση μέσου facebook με τον φίλο τον Αλέξανδρο, με παρότρυνε να κάνω την αρχή ... περί κυνηγιού στην Σουηδία και στην Ελλάδα. Έτσι πληροφοριακά αλλά και με την ελπίδα να γίνει ένα κάποιο " debate " (τί διάβολο μόνο οι πολιτικοί θα έχουν "debate"? ). Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι με τίς γνώσεις τους και τίς εμπειρίες τους , γιατί νομίζω ότι με τέτοιες συζητήσεις κάποιο .. ζουμί .. θα βγει.....
Του φάνηκε περίεργο του φίλου του Αλεξάνδρου ότι στην Σουηδία επιτρέπετε να κυνηγάς με χιόνι... και όμως για εμάς είναι απολύτος φυσιολογικό.
Φυσικά και δεν θα πάμε για κυνήγι με μισό μέτρο χιόνι... αλλά ο λόγος είναι άλλος... τα ζώα δεν έχουνε τι να φάνε και φυσικά ούτε ενέργεια να τρέξουν να αποφύγουν σκυλιά και κυνηγούς, οπότε μια δίκαια ευκαιρία στο ζώο να γλυτώσει δεν υπάρχει.
Για αυτό λοιπόν σταματάμε το κυνήγι " εθελοντικά, όχι γιατί μας το απαγορευσε κάποιος " και τοποθετώντας φαγητά σε διάφορα μέρη ( η κάθε ομάδα στα δάση της ), βοηθούμε έτσι πολλά ζώα να γλιτώσουν από τίς σκληρές αυτές καιρικές συνθήκες... Αν φυσικά το χιόνι δεν είναι τόσο όσο να δυσκολεύει τα ζώα στο να βρούνε τροφή μόνα τους και να ισχιει το "fair play"... τότε γίνετε κανονικά νόμιμο κυνήγι.
Στην Ελλάδα όπως συνήθως τα άκρα έχουν τα πρωτεία... μόλις πέσει μια πάχνη ευκαιρία για να σταματήσουν το κυνήγι οι … καλοθελητές...
Δεν έχουν όμως και τόσο άδικο (να πούμε και του "στραβού το δίκαιο), εξηγώντας με ένα παράδειγμα το γιατί : Πριν μερικά χρόνια έτυχε και ήμουν Ελλάδα, στα μέρη μου στην Ήπειρο... Χιόνι παντού εκτός από έναν κάμπο ( Κόνιτσα ). Πήγα για κυνήγι ..γεμάτος ο κάμπος... χαμός…. τσίχλες, κοτσίφια, μπεκάτσες.... τα κλωτσουσες και δεν σηκωνόντουσαν... χτύπησα 6-7 τσίχλες, μάζεψα τα μπογαλάκια μου και έφυγα γιατί μόνο κυνήγι δεν ήτανε αυτό.... Έμαθα όμως " από σοβαρή πηγή " ότι εκείνη την ημέρα 2 τύποι "κυνηγοί ?", χτύπησαν πάνω από 1000 πουλιά... και αναρωτιέμαι ... λεγοντε κυνηγοί αυτοί ? ποια ήτανε η χαρά τους ?
Τί θέλω να πω... Θέλω να πω ( και διορθώστε με αν κάνω λάθος ) ότι φταίμε και εμείς με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα... ας μην τα ρίχνουμε όλα στους οικολόγους και στους μικροκαραγκιοζιδες που ψάχνουν να βρουν ευκαιρία να σταματήσουν όπως μπορούν τους κυνηγούς...
Φταίμε γιατί δεν έχουμε καταφέρει να εμπεδώσουμε στους πολιτικούς μας το πόσοι ασχολουντε άμεσα η έμεσα με το κυνήγι. Πολλές χιλιάδες κόσμος ... εκατοντάδες χιλιάδες θα έλεγα (αν μετρήσουμε και τοις οικογένειες μας )… Δεκάδες και δεκάδες διάφορες επιχειρήσεις ζουν από εμάς τους κυνηγούς …. ( εμάς τα διαρκώς μαυρα πρόβατα της Ελληνικής κοινωνίας ), και που φυσικά και το κράτος δεν παραλείπτει να εισπράτει ( με διάφορους φόρους, ΦΠΑ κ τ λ ) . Η επαρχία ξαναζεί με εμάς τους κυνηγούς.... Ας το ξανασκεφτούν αυτοί που μας κυβερνούν… γιατί κυβέρνηση θα μπορούσαμε να ”γίνουμε” και εμείς….... αν εμείς οι κυνηγοί είμασταν ενωμένοι φυσικά...
Φταίμε γιατί αν είμασταν οργανωμένοι με τους κυνηγετικούς συλλόγους μας και με τους ανθρώπους στις διοικητικές καρέκλες να δουλεύουν σωστά, όπως και εμείς οι κυνηγοί να είχαμε λίγο παιδεία και ήθος, τα πράγματα θα ήτανε πολύ διαφορετικά από ότι είναι σήμερα.
Και έτσι για να ζεστάνω λίγο τα αίματα ας κάνουμε και μια σύγκριση με τα κράτη που ”ζηλεύουμε”, όπως π χ η Σουηδία ( μια και ζω εδώ και γνωρίζω τα πράγματα αρκετά καλά ) :
Οι κυνηγοί στην Σουηδία :
• Οργανωμένα κυνήγια σε επιβλαβεί όπως, αλεπούδες ( λαγοί, φασιανοί, ζαρκάδια κατά δεκάδες θα γλυτώσουν )... ασβούς ( πόσα αυγά και νεοσοι από πάπιες, μπεκάτσες, πέρδικες θα γλυτώσουν ?), κουρούνες και καρακάξες ( λαγοί, τσίχλες, κοτσίφια, φασιανοί, πέρδικες.. και.. και….? ).
• Ταϊστρες οι οποίες δουλεύουν όλο τον χρόνο και όχι μόνο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες ( καλαμπόκι, σιτάρια, κ λ π ).
• Έξτρα φαγητά στους δύσκολους χειμώνες ( καλαμπόκια, σιτάρια, σανό, τεύτλα κ λ π).
• Καλυμένες ( για γεράκια ) ταϊστρες στις λιμνούλες για της πάπιες.
• Απελευθέρωση θηραμάτων ( πάπιες, πεδινές πέρδικες, φασιανούς ).
• Θηλυκά ζαρκάδια, ελάφια, βασσιλικά ελάφια έχουν ..ελευθέρας... όπως ελευθέρας έχουν και οι γουρούνες που ακολουθούντε από μικρά.
• Όχι θηλυκές άλκης αν έχουν μικρά.
• Ο κυνηγός υποχρεούτε να έχει ( σε κυνήγι τριχωτού θηράματος), εντός 2 ωρών σκύλο ιχνηλάτη και στάμπας σε περίπτωση που θα τραυματιστεί θήραμα. Αν όχι ο ίδιος κάποιον άλλον που διαθέτει τέτοια σκυλιά.
• Ο κυνηγός υποχρεούτε να έχει σκύλο επαναφοράς η να έχει πρόσβαση σε σκύλο επαναφοράς εντός 1 ώρας ( σε περίπτωση τραυματισμένου πουλιού ).
Οι αγρότες :
• Στους κάμπους 3-5 μέτρα γύρο από τα χωράφια αφήνουν οι αγρότες απείραχτα και άκοπα ότι δήποτε εκεί φυτρώνει, για κάλυψη και φαγητό για τα άγρια ζώα και πουλιά .
• Όχι φυτοφάρμακα ( όχι μόνο για τα πουλιά και ζώα αλλά για την φύση γενικά ). Εδώ θα κάνω και μια παρένθεση : Ποιος και πότε από την πολιτεια έχει ενδιαφερθεί και να βγει στην επαρχεία και να κάνει σεμινάρια στους αγρότες.. να μάθουν και αυτοί επιτέλους πως και τι είναι το σωστό ?... και να τους δώσουν και σωστά κίνητρα? Πως θα αλλάξει μυιαλα ο παππούς του καθενός όταν δεν γνωρίζει αυτό που κάνει γιατί το κάνει η τί πρέπει να κάνει ?... Τους λένε ένα όχι και τελείωσε.. Και μετά περιμμένουμε να αλαξουν τα μυαλά των παλιών. Για ψήφους όμως ε??... όλοι στα...γήπεδα.... με υποσχέσεις.
• Το κράτος και οι κυνηγετικοί σύλλογοι :
• Επιδοτήσεις για υγροβιότοπους μικρούς η μεγάλους.
• Απαγορευτική η υλοτομεία αν δεν μεταφυτέψουν τουλάχιστον το 35 % της υλοτομημένης περιοχής εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
• Οργανωμένοι ( πληρωμένοι από το κράτος "νομαρχίες " ) κυνηγοί σε όλη την Σουηδία οι οποίοι μετά από κάποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα με κάποιο ζώο, άσχετου ώρας ακολουθούν και αποτελειώνουν το πληγωμένο ζώο.
• Συνεχόμενες έρευνες και μελέτες για την χλωρίδα και πανίδα ... οι οποίες φυσικά μπαίνουν σαν βάση για της ερχόμενες κυνηγετικές χρονιές ( όχι γιατί του ήρθε του καθενός και... τέρμα το κυνήγι.
Επιτρέπετε :
• Το κυνήγι με χιόνι ( είναι στην εκτίμηση του καθενός και της ομάδας του αν θα κυνηγήσει η όχι ).
• Το νυχτερινό κυνήγι ”καρτέρι” για γουρούνια ( συνήθως σε ταϊστρες έχοντας έτσι τον χρόνο να "διαλέξει" 1 (ENA) μικρό η αρσενικό αλλά ποτέ θηλυκό ).
• Ιερά υποχρέωση του κυνηγού και της ομάδος του, να ακολουθήσει τραυματισμένο ζώο και να δώσει ένα γρήγορο τέλος στο δράμα του πληγωμένου θηράματος ( νύχτα η μη ).

Και πολλά άλλα που θέλουν πολλές αράδες να γραφτούν...
Ας κάνουμε τώρα μια σούμα και ας αναλογιστούμε τι από όλα αυτά κάνουμε στην Ελλάδα και ας αναλογιστούμε λίγο γιατί δεν έχουμε κυνήγια στην χώρα μας και το άσχημο είναι ότι κάθε χρόνο και χειρότερα. Και ας σταματήσουν μερικοί " ε ησείς που τα έχετε μες του σπίτ...",,, αυτό θέλουμε όλοι στην τελική ανάλυση ... να γίνουμε και εμείς σαν αυτούς............
Και τέλος.... κυνηγάω 27 χρόνια στην Σουηδία και δεν μέ έχουν κοιτάξει ποτέ .. επαναλαμβάνω ... ποτέ, αν έχω πληρώσει την συνδρομή μου η αν έχω κάνει κάποια … στραβή γενικά.
Έχει εμπιστοσύνη το κράτος στον κυνηγό και τον πιστεύει... καταλαβαίνει κανείς για τί κυνηγετικό ήθος τότε μιλάμε. Ελπίζω να ... πάτησα μερικούς κάλλους με τα γραμμωμενά μου...

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...