06 February 2013

Η ζωή στο Dubai.Με ρωτάνε φίλοι από Ελλάδα:
- Τι λέει το Dubai? - Πως είναι? -Τι λέει η ζωή εκεί? -Πως περνάς?
Διακρίνοντας μια δόση ζήλιας  σα να είμαι ο υπερτυχερός του πρώτου λαχνού. Σα να έχω βρει τη κότα που γεννάει χρυσά αυγά. Σαν να βρήκα τον "παράδεισο".

Φίλοι μου καλοί, το Dubai είναι ωραίο εφόσον σας αρέσει η κοσμοπολίτικη ζωή, τα πανάκριβα αυτοκίνητα στους δρόμους, τα χλιδάτα night clubs. Eίναι εντυπωσιακό με τους θεόρατους ουρανοξύστες, τους μεγάλους φωτισμένους δρόμους, τις πολλές επιλογές και μέρη να δεις. Φτιαγμένα από ανθρώπους με γνώμονα το ΧΡΗΜΑ. Πως θα τα αρπάξουμε από τουρίστες που εκστασιάζονται με το ψηλότερο κτίριο του κόσμου η με τα πληθωρικά shoping malls που αγοράζεις το μικρο μπουκάλι με νερό 2 ευρώ. Αυτά για τους τουρίστες. Γι αρκετούς όμως που ζουν και εργάζονται εδώ, είναι αλλιώς.


Το χιονοδρομικό μέσα στο Emirates Mall

Αποστάσεις. Οι αποστάσεις εδώ έχουν άλλη έννοια.Για να κινηθείς για μια έξοδο το βράδυ, σε πολυσύχναστο μέρος οι περισσότεροι χρειάζονται τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά με αυτοκίνητο, εφόσον δεν έχει κίνηση, 30 με 40 ευρώ για ταξί, και πολύ φθηνότερο μετρό αλλά όχι μεταμεσονύχτιο.Οι τιμές στα καλά restaraunt είναι από 40 έως ..στο θεό ευρώ ανά άτομο, στα ποτά το ίδιο.

Αυτά ας πούμε ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και μπορείς να τα καλύψεις με τον υποτιθέμενο "παχουλό" μισθό.Θα πρέπει να έχεις το σπουδαιότερο...ΧΡΟΝΟ. Δουλεύοντας  11 με 13 ώρες τη μέρα, 6 και 7 μέρες τη βδομάδα (ο παχουλός μισθός δεν είναι 8ώρου και πενθήμερου). Με πολλές φορές να χρειάζεται πάνω από μισή ώρα να φτάσεις σπίτι και σχεδόν πάντα  φορτωμένος με την κούραση της ημέρας δεν νομίζω να σου μένει και πολύς. Οι τέσσερις τοίχοι του όμορφου διαμερίσματος δεν σου διώχνουν τη κούραση αν μέσα σε αυτούς δεν υπάρχουν άνθρωποι και αναμνήσεις αγαπημένα. Μια ώρα για να ετοιμάσεις κάτι πρόχειρο να φάς, άλλη μια ώρα επαφής μέσω υπολογιστή με τη ζωή που έχεις αφήσει πίσω, η με τη ζωή που τρέχει αλλού χωρίς εσένα και η μέρα τέλειωσε.Τα φώτα σβήνουν νωρίς γιατί το "έξι το πρωί" είναι δύσκολο.

"τυπικός" δρόμος στο Dubai

Φίλοι. Οι φιλίες πολλές φορές με τους υπόλοιπους Ελληνες εκτός επαγγελματικού περίγυρου είναι πιο δύσκολη απ' ότι με ανθρώπους άλλης εθνικότητας και φυλής. Ο καθένας έχει τον δικό του Γολγοθά η διαφορετική "κοινωνική θέση". Βέβαια, το ψώνιο του Έλληνα και στο Dubai. -Που μένεις? -Που δουλεύεις? Ερωτήσεις που σε προσδιορίζουν σαν άτομο, την οικονομική σου κατάσταση και το "επίπεδο" σου. Συναντάς τους πιο "σνομπ" Ελληνες στο Dubai. Ακόμα και καχυποψία μαζί με φόβο για το αν είσαι "επικίνδυνος" για τη επαγγελματική θέση του καθενός. Για να δημιουργήσεις κύκλο και φίλους θα πρέπει να έχεις και πάλι ΧΡΟΝΟ. Οπότε οι επιλογές σου σ΄αυτό το θέμα μένει στα άτομα που εργάζονται γύρω σου.

Dubai Mall

Και έρχεται η Παρασκευή που είναι η επίσημη αργία της εβδομάδος.Μια μέρα που θα πρέπει να χωρέσεις μέσα της τα πάντα.Ξεκούραση, χόμπι (αν έχεις κουράγιο να ασχοληθείς με κάτι), συνάντηση με φίλους η συνεργάτες για φαΐ η ποτό, κάποια βόλτα, ψώνια,  τηλέφωνα Ελλάδα. Τι να πρωτοπρολάβεις. Οπότε παλουκώνεσαι στο καναπέ προσπαθώντας να διώξεις αυτά που πέρασες την προηγούμενη εβδομάδα περνώντας τη μοναδική σου μέρα κάνοντας ...ΤΙΠΟΤΑ. Η μάλλον κάτι κάνεις...Σκέψεις. Πολλές και επίπονες. Που ήμουν, τι έκανα πριν έρθω στον "παράδεισο", τί  έφταιγε και έφτασε η Ελλάδα σ'αυτό το χάλι, που θα καταλήξω, που θα βρω δουλειά αν με απολύσουν. Ερωτήματα που περιμένουν τη κατάλληλη στιγμή, την ώρα που το μυαλό χαλαρώνει από τα καθημερινά και μπαίνουν σφήνα. Μαζί μ'αυτά και ένα κάρο αναμνήσεις, από διακοπές φυσικά στην Ελλάδα, από οικογένεια, από ανθρώπους που ίσως δεν τους ξαναδείς, μέρη που ίσως δεν ξαναπεράσεις, γειτονιές που έχουν αλλάξει...

Φίλοι μου καλοί, το Dubai είναι ωραίο... όπως κάθε μέρος στο κόσμο όπου μπορείς να έχεις μια δουλειά και ανθρώπους γύρω σου αγαπημένους.-

Διαβάστε και αυτό: Μετανάστευση...αξίζει?

+Κοινός Θνητός 
No comments:

Post a Comment

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...