21 March 2013

Ακόμα μια ιστορία με λύκους και «πρόβατα»

Πολιτικές αντιπαραθέσεις, μιντιακές σπέκουλες, χρήματα που έρχονται, βραχυπρόθεσμα οφέλη. Ας τα κάνουμε όλα λίγο πέρα και ας ασχοληθούμε λίγο με τους «άλλους» κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Τους λύκους, τα τσακάλια, τις ορχιδέες, τους ιππόκαμπους, τις πεταλούδες. Ας μιλήσουμε για την αξία της περιοχής με τα περιβαλλοντικά της δεδομένα.
1. Τα δάση της περιοχής είναι μοναδικά στην Ευρώπη, καθώς διακρίνονται από τρεις δασικούς οικοτόπους, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα αρχέγονα δάση από αιωνόβιες μεγάλες δρυς και οξιές που σπανίζουν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
2. Η σπανιότητα του δάσους έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα δάση της Ευρώπης όπου τα μεικτά δάση της οξιάς βρίσκονται τόσο κοντά στη θάλασσα.
3. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την παρουσία 33 σημαντικών φυτών που πολλά προστατεύονται από τον νόμο. Ένα είδος είναι ενδημικό (από όλο τον πλανήτη φυτρώνει μόνο εδώ), 8 είδη προστατεύονται από την κοινοτική νομοθεσία, 2 είδη περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλουμένων Ειδών και 10 είδη προστατεύονται με Προεδρικό διάταγμα του Κράτους.
4. Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πάνω από 70 είδη πουλιών, από τα οποία ξεχωρίζουν οι σπάνιοι μαυροπελαργοί που φωλιάζουν στα μεγάλα δέντρα. Σημαντική θεωρείται η παρουσία μιας αποικίας από όρνεα αλλά και η περιστασιακή εμφάνιση του ακριβοθώρητου ασπροπάρη.
5. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει περίπου 20 είδη ερπετών μεταξύ των οποίων, σαλαμάνδρες, πρασινόφρυνους, φρύνους, κιτρινομπομπίνες, δεντροβάτραχους, βαλτοχελώνες, ποταμοχελώνες, γραικοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, πρασινόσαυρες, λαφίτες, νερόφιδα, σαπίτες και σπιτόφιδα.
6. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η παρουσία τόσο κοντά στις ακτές σπάνιων θηλαστικών που συνήθως ζούνε πιο ηπειρωτικά. Στα δάση της περιοχής ζούνε ακόμα λύκοι, αγριόγατοι και ζαρκάδια, αλλά και τα πολύ σπάνια τσακάλια που έχουν εξαφανιστεί από πολλούς τόπους της χώρας.
7. Οι πληθυσμοί από βίδρες που ζούνε στα ποτάμια είναι ακμαίοι, ενώ η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται από αλεπούδες, κουνάβια, ασβούς, αγριογούρουνα, νυφίτσες και 3 είδη νυχτερίδας.
8. Η περιοχή καταγράφεται ως πολύ σημαντικός βιότοπος για πολύ ευαίσθητα ασπόνδυλα, ιδιαίτερα για τρία είδη λιβελούλας και τέσσερα είδη σπάνιων πεταλούδων, τα οποία και προστατεύονται με διεθνείς συνθήκες.
9. Στα νερά της χαράδρας της Κηπουρίτσας, στο Στρατονικό, ζει ένα ενδημικό ψάρι του γλυκού νερού, η βιργιάνα (Barbus cyclolepis stroumicae).
10. Στον κόλπο της Ιερισσού έχει εντοπιστεί μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ιππόκαμπων στην Ελλάδα.
11. Τμήματα της περιοχής αποτελούν βιοτόπους NATURA και CORINE, τους οποίους η πολιτεία μας έχει δεσμευθεί με διεθνείς συνθήκες να προστατεύει.

Συμπέρασμα. Την εποχή που σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη που σέβονται την φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά και σπαταλάνε τεράστια ποσά για να ξαναφτιάξουν τους οικοτόπους που η βιομηχανική ανάπτυξη του προηγούμενου αιώνα είχαν εξαφανίσει, εμείς επιλέγουμε να καταστρέψουμε ένα από τα πιο σπάνια δάση της Ευρώπης για να σωθούμε ως χώρα(;). Ασφαλώς βέβαια πρόκειται για την σύγκρουση δύο κόσμων. Και αν νικήσουν οι «πολιτικές βραχυπρόθεσμης ανάγκης», ας περάσει ο επόμενος. Η Κασσιόπη ήδη θα οικοδομηθεί. Φαντάζεστε τεράστια ξενοδοχεία στον Μπάλο Χανίων, στις κορφές του Ολύμπου, στην Βάλια Κάλντα και στον Φρακτό;

Το πιο ανήθικο, για να καταλήξω, είναι ότι ακόμα σε αυτή την χώρα αντιμετωπίζουμε την φύση σαν κάτι που υπάρχει κάπου εκεί, μακρυά από τα γραφεία μας, για να αρπάξουμε, να φάμε, να χτίσουμε, να εκχερσώσουμε, να εξορύξουμε. Ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί ότι το κάθε λουλούδι, το κάθε πουλί και ζώο, έχει δικαίωμα στη ζωή. Και πολύ περισσότερο ότι αυτή ακριβώς είναι η περιουσία μας από κάθε σκοπιά. Οικονομική, πολιτιστική και ηθική. Όχι δέκα εκατομμύρια ή 500 δισεκατομμύρια, άλλα όλα τα λεφτά του κόσμου δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να καταστρέψει έναν τέτοιο οικότοπο. Άλλωστε τα λεφτά που θα προσφέρει η βορειοανατολική Χαλκιδική με το δάσος της ανέγγιχτο είναι απείρως περισσότερα, από αυτά που θα βγάλουν σε λίγα χρόνια οι Καναδοί. Α, ξέχασα, και το ελληνικό κράτος. Και επειδή μας αρέσει που είμαστε Ευρωπαίοι, νομίζω δεν χρειάζεται καν να αναφέρω τί θα κάνανε οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Εγγλέζοι στην θέση μας.

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...