19 March 2013

Τα "Social Media".
Τα "Social Media" είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας εδώ και χρόνια.Είναι σύνηθες φαινόμενο αντί να λέμε "άκουσα από φίλο" η "είδα στη τηλεόραση" να λέμε "διάβασα στο Facebook, στα Blog" και "είδα στο Tweeter".
Έγιναν άπειρες κουβέντες αν είναι καλό η όχι, από ειδικούς επιστήμονες και άλλους παρατρεχάμενους της Ελληνικής κουλτούρας και όχι μόνο... Όλος ο κόσμος ασχολήθηκε με αυτό το "φαινόμενο" πολύ πριν γίνει στην Ελλάδα γνωστό. Πλέον είναι τόσο μέσα στο πετσί μας που ώρες ώρες σκέφτομαι πριν  υπάρξει τι κάναμε? τι νέα βλέπαμε, ακούγαμε, διαβάζαμε? πως διασταυρώναμε

αυτά που μας πάσαρε η ΥΕΝΕΔ και η ΕΡΤ? δεν είχαμε και σαράντα κανάλια κάποτε...Οι εφημερίδες? Πόσο αξιόπιστες μπορεί να ήταν αυτές οι 10-15 που κυκλοφορούσαν τότε και μάλιστα πολιτικοποιημένες?
ΤΙΠΟΤΑ...μαθαίναμε ένα τίποτα από ότι γινόταν στο κόσμο, στις γειτονικές χώρες, στην Ελλάδα. Η μάλλον μαθαίναμε, ότι ήθελαν κάποιοι να μάθουμε. Ήμασταν απολύτως κατευθυνόμενοι προς την κατεύθυνση που ήθελε ο κάθε ηγέτης, ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε τυχοδιώχτης. Όσες φυλλάδες και να αγόραζες την διαφορετική γνώμη δύσκολα την έβρισκες.Φυσικά, αφού τελικά αποκαλύφθηκε ότι όλοι από το ίδιο τσουκάλι έτρωγαν. "Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει? Δεν βγάζει."

Αν και προσπάθησαν να πατήσουν φρένο σ αυτό το ποτάμι ειδήσεων και επαφών που έφεραν τα social media λέγοντας και γράφοντας ότι σε αποξενώνουν, σε κλείνουν σπίτι, ότι χάνεις τους φίλους σου, τη κοινωνική σου ζωή, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη ραγδαία ανάπτυξη πρώτα του chat και μετά την πιο οργανωμένη επαφή μέσω απείρων δικτύων (Orkut, Fasebook, Tweeter, Blogger) Ο κάθε "αφανής" άνθρωπος απέκτησε φωνή  Κάτι που δεν είχε πριν γιατί απαραίτητα για να έχεις θα έπρεπε να είσαι σε σύλλογο, Κόμμα, ή επώνυμος. Κάποτε όταν θέλαμε να καταγγείλουμε η να δηλώσουμε την αντίθεση μας σε κάτι που είχαμε διαβάσει η ζήσει στέλναμε γράμματα τα οποία πολλές φορές δεν έφθαναν στο προορισμό τους η έφθαναν αλλά δεν έπιαναν τόπο.

Με τα social οι άνθρωποι όσο και αν φαίνεται παράξενο, ήρθαν πιο κοντά. Άνθρωποι από διαφορετικά μέρη, ακόμα και διαφορετικές χώρες, χιλιόμετρα μακριά, ένωσαν τα πιστεύω τους, τα κοινά τους ενδιαφέροντα, την αγάπη τους για οτιδήποτε. Πλέον το να αντιδράσεις σε  κάτι δεν είναι τόσο δύσκολο.Να μοιραστείς τη χαρά σου, τη λύπη σου. Το να βρεις λύση σε κάποιο πρόβλημα σου δεν παίρνει τόσο χρόνο και ούτε είναι ακατόρθωτο.

Όπως πάντα όμως υπάρχει και ο αντίποδας... Όπου υπάρχει φως υπάρχει και σκιά, όπου αλήθεια και ψέμα.Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς όλοι οι "κοινοί θνητοί" είναι να βλέπουμε και όχι απλά να κοιτάζουμε..η αλήθεια είναι πάντα κάπου εκεί, αλλά κρυμμένη. Δεν πρόκειται να τη βρεις αν δεν την ψάξεις.-

Κοινός Θνητός

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...