13 April 2013

Ειδήμονες...

Έχει γεμίσει ο κόσμος από "ειδήμονες" του οτιδήποτε...Ξαφνικά όλοι έγιναν ειδικοί για το κάθε τι υπάρχει σε αυτόν το πλανήτη. Δεν τολμάς να ασχοληθείς με κάτι και βομβαρδίζεσαι με πλήθος πληροφοριών από άτομα που ναι μεν δείχνουν καταρτισμένα αλλά οι υπερβολικές λεπτομέρειες που σε φορτώνουν, σου δημιουργούν το αίσθημα του "βλάκα". Πόσο βλάκας και ανίδεος είμαι?Πρόσφατα αγόρασα ένα ποδήλατο που για το οποίο έψαξα εκ των προτέρων για τον τύπο που θα ήθελα, (πόλης-βουνού) και ανακάλυψα ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τύποι οι οποίοι ανάθεμα με και αν έχουν κάποια ουσιαστική αξία : city, mountain bike, hard tail, country, race, πλαγιάς, stunt, 26", 29", του κώλου τα εννιάμερα...Τελικά πήρα ένα hard tail με το σκεπτικό ότι είναι πιο ανθεκτικό για χρήση και εκτός δρόμου με αντοχή στις μικρο πτώσεις  δυνατότερα ελαστικά, λιγότερα προβλήματα. Ήδη το έχω κάποιους μήνες με 150χλμ στο ενεργητικό του και το απολαμβάνω. Αποφασίσαμε κάποια στιγμή με φίλο στο ίδιο επίπεδο με εμένα "οδηγητικά" (που φτάσαμε, να μιλάμε για επίπεδο στην οδήγηση ποδηλάτου) να βγούμε και έξω από την πόλη σε κάποιο βουνό, πετρώδης , με μονοπάτια τα οποία "περπατιούνται" άνετα με ποδήλατο και όχι με μεγάλες κλήσεις. Στο σημείο συναθροίζονται αρκετοί και καλά "γκουρού" του είδους. Επειδή δεν γνωρίζαμε την περιοχή με το που φθάσαμε στο σημείο ο φίλος πήγε να ρωτήσει μια παρέα για το πού είναι το μονοπάτι . Εγώ παραπέρα ετοίμαζα τα ποδήλατα και φορτωνόμουν το σακίδιο άλλα άκουγα τον διάλογο:
- Καλημέρα στα παιδιά...
- Καλημέρα...
- Επειδή είναι η πρώτη μας φορά εδώ μήπως μπορείτε να μας πείτε από που ξεκινάει το μονοπάτι?
-Τι επίπεδο είστε? (χαχαχαχαχαχ γελάω από μέσα μου)
Ο φίλος μου:
- ...αρχάριοι..
Απάντηση από τους "προχωρημένους":
- ααααα...καλά μπορείτε να πάτε για κάποια χιλιόμετρα, αλλά προσοχή...GPS έχετε? Κίτ επισκευής ελαστικού? Νερό? (χαχαχχαχ ξαναγελάω από μέσα μου)
Πιάνω το φίλο μου κατά κάποιο τρόπο να απολογείται που δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για αυτό το "διαπλανητικό" ταξίδι. Τον φωνάζω, για να διακόψει την "ανάκριση" και ξεκινάμε...
Δεν κάναμε δέκα μέτρα και ακούω μια φωνή πίσω μας:
- ΔΕΝ ΦΟΡΑΤΕ ΚΡΑΝΟΣ??? ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ!!!!ΡΕ ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ που η χρήση κράνους στο ποδήλατο είναι επιβεβλημένη ! Καραγκιοζάκια! Έχουμε γίνει έρμαια των ασφαλιστικών εταιριών που προκειμένου να θησαυρίζουν από τα ασφάλιστρα μας έχουν περάσει νόμους και καλά για την "δική μας ασφάλεια" που σκοπό έχουν ΜΟΝΟ την αποφυγή πληρωμής αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος! Οπότε δεν έχεις ατύχημα? Τα ασφάλιστρα μένουν στη τσέπη της ασφαλιστικής. Έχεις αλλά ελαφρύ? Μικρότερη αποζημίωση. Έχεις αλλά δεν φορούσες κράνος? Δεν παίρνεις δεκάρα!
Αποφασίζεις να ασχοληθείς με κάτι και σε φορτώνουν με χίλιες δυο παπαριές οι οποίες ακόμα και στατιστικά δεν σε σώνουν από τον θάνατο. Τι να μου κάνει το καρυδότσουφλο στο κεφάλι αν πέσω στο γκρεμό? Πως θα με σώσει αν με πατήσει λεωφορείο? Δώσε μου την επιλογή να φορέσω κράνος και ΑΝ θέλω και νιώθω ασφάλεια με αυτό θα το κάνω! Όχι είναι επιβεβλημένη! Επιβολή στον εαυτό σου όχι σε μένα!

Αυτό ήταν παράδειγμα "ειδημόνων" όσων αφορά το ποδήλατο...Στη μοτοσυκλέτα έχω ακόμη περισσότερα... Άτομα που δεν γνωρίζουν με ποιο τροχό φρενάρει η μοτοσυκλέτα γρήγορα, πως πραγματικά στρίβει αυτό το "εργαλείο".Άτομα που δεν γνωρίζουν πότε τα ελαστικά τους χρειάζονται αντικατάσταση, και μόνο φορώντας πανάκριβα κράνη και δερμάτινες race φόρμες να σου δίνουν μαθήματα οδήγησης...λες και θα με σώσουν από τον σουρωμένο οδηγό, η τον άυπνο νταλικέρη. ΝΑΙ στην σωστή ενημέρωση για τα μέτρα ασφαλείας. ΟΧΙ  στην κινδυνολογία  στη παραπληροφόρηση και στον εκφοβισμό που σκοπό έχουν μόνο έναν. ΤΟ ΧΡΗΜΑ.

Παρεμπιπτόντως...η βόλτα πήγε πολύ ωραία και χωρίς μία γρατσουνιά.... (Όλες οι φωτογραφίες εδώ : Cycling at Shawka UAEΔείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...