28 April 2013

Αυτόνομος = Ελεύθερος

Περάσαμε μία εποχή καταναλωτισμού στην οποία ο άνθρωπος ήταν και είναι άμεσα εξαρτημένος από το χρήμα. Για τη στέγαση, την τροφή, τη μόρφωση, την επαγγελματική εκπαίδευση, την υγεία. Για οτιδήποτε ήθελες και θέλεις να κάνεις θα πρέπει να πληρώσεις με χρήματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο καθένας από εμάς να προσπαθεί να μαζέψει όσο μπορεί περισσότερα για να τα χρησιμοποιεί προς απόκτηση των παραπάνω αγαθών.


Κάποιοι αυτό το είχαν δει νωρίτερα από τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους αλλά και ως μέσο χειραγώγησης λαών. Μας έδωσαν το "όνειρο" του ομορφότερου
σπιτιού, του καλύτερου αυτοκινήτου, της λαμπερής ζωής, της καλύτερης εκπαίδευσης για τα παιδιά μας, της "παραδεισένιας" ζωής. Όπως γίνετε αποδεδειγμένα όμως  εδώ και αιώνες, ο θησαυρός κάποια στιγμή αρχίζει να μετατρέπεται σε άνθρακα. Καμιά αξία δεν έχει πλέον για αρκετούς από εμάς αν οδηγεί mercedes η porche αν δεν έχει λεφτά να της βάλει καύσιμα. Καμία απολύτως αξία η βίλα αν δεν έχει θέρμανση. Αν το πανάκριβο Armani  μένει στη ντουλάπα αφού δεν έχει λεφτά να πάει στο ανάλογο club. Καμία απολύτως αξία οι πολύχρονες και πολυέξοδες σπουδές αφού δεν  βοηθούν στην εύρεση εργασίας. Τι να το κάνω το i-phone αν δεν μπορώ να πληρώσω το λογαριασμό...
Παλέψαμε και παλεύουμε να αποκτήσουμε πράγματα τα οποία σε μια δύσκολη περίοδο μόνο χρήσιμα δεν μας είναι.

Περνάμε σε μία άλλη περίοδο που πλέον όλα αυτά τα αγαθά της "ονειρικής ζωής" έχουν αρχίσει να φθίνουν. Όπως έγινε και παλαιότερα κάποιοι το βλέπουν αυτό και σπεύδουν να το χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους αλλά αυτή τη φορά όχι με πλασάρισμα της "παραδεισένιας" ζωής με διαφημίσεις και πλύση εγκεφάλου από μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά με έμμεσες και "άμεσες" απαγορεύσεις χρησιμοποίησης των φυσικών πόρων που μπορεί να μας  προμηθεύσει η μητέρα γη χωρίς μεσάζοντες αυτούς. Το νερό, η καλλιέργεια της γης, το κυνήγι, η ενέργεια. Αγαθά που σχετικά εύκολα θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς να είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από το χρήμα.
Απαγόρευση χρήσης του βρόχινου και υπόγειων νερών.
Απαγόρευση αποθήκευσης σπόρων.
Σταδιακή αποτροπή βρώσης κόκκινου κρέατος με "οικολογικές" καμπάνιες και ασθένειες από το πουθενά.
Σταδιακή αποτροπή και πολλές φορές απαγόρευση του κυνηγιού χρησιμοποιώντας ως μέσο την υπερευαισθησία  που οι ίδιοι έχουν "περάσει" στον άνθρωπο.
Ας αναλογιστούμε πόσες κοινότητες ανά τον κόσμο είναι αυτόνομες. Πόσες μπορούν να ζήσουν μακριά από αυτό που έχουμε θέσει σαν πολιτισμό.
Ελάχιστες..και αυτό όχι γιατί δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, άλλα γιατί κάποιοι κατάφεραν αλλά ακόμα και τώρα προσπαθούν να τις αλλοιώνουν. Δίνοντάς τους γεύση από τον "πολιτισμό" που εμάς μας πνίγει.  Γιατί πολύ απλά δεν μας θέλουν αυτόνομους και ανεξάρτητους.
Πλέον έχουν καταλάβει ότι ο άνθρωπος έχει κορεστεί από τα δήθεν αγαθά που μας έχουν πασάρει τόσα χρόνια και ότι προσπαθεί να γυρίσει σε πιο απλό τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα αυτοί να τρέμουν ότι χάνουν την κυριαρχία τους πάνω μας.

Ήδη καθημερινά πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο, νέοι κυρίως παρατούν τη ζωή στις μεγαλουπόλεις για μια "απλούστερη" στην επαρχία. Για μια ζωή πιο ανθρώπινη. Δεν είναι γεωργοί ούτε κτηνοτρόφοι αλλά είναι έτοιμοι να δείξουν ποιος πράγματι είναι ο άνθρωπος. Πως μπορεί να προσαρμοστεί και να προσαρμόσει τα θέλω του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν αφαιρούσαμε όλα αυτά που μας αγχώνουν κάθε μέρα και κάνουν τη ζωή μας αφόρητη. Άχρηστα πράγματα που μας τα πάσαραν σαν must. Τώρα ας σκεφτούμε πόσο δύσκολο η εύκολο είναι να γίνουμε στη ζωή μας ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ. Πόσο δύσκολο η εύκολο να γίνουμε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

+Κοινός Θνητός 

Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...