05 June 2013

Υπάρχουν οι φίλοι, υπάρχουν και οι φίλοι του ίντερνετ...
Τώρα οι διαφορές? Ποιοι είναι οι καλύτεροι? Ποιοι σου φέρονται καλύτερα?
Πολλές φορές τελευταία σκέφτηκα να εξαφανίσω όλα τα ιντερνετικά μου ίχνη. Να διαγράψω λογαριασμούς να κατεβάσω φωτογραφίες, να εξαφανιστώ. Μετά το ξανασκέφτομαι και βλέπω ότι αν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με κάποια άτομα που παλαιότερα είχαμε κοινά, κάναμε παρέα και χόμπι μαζί, αν εξαφανιστώ θα χαθούμε τελείως.

Εξαρτιόμαστε από το προφίλ στο facebook η στο skype και αυτό πράγματι μου τη δίνει. Φτάσαμε να παρεξηγιόμαστε αν δεν μας πει κάποιος Χρόνια Πολλά στο “τοίχο” μας όταν έχουμε γενέθλια. Στα γενέθλια σε καλούν γνωρίζω, οπότε την επόμενη φορά αναρτήστε: “Πειτε μου Χρόνια Πολλά γιατί αλλιώς θα σας διαγράψω!!!” Η διαγραφή είναι για τους ιντερνετικους φίλους. Για τους άλλους, τους πραγματικούς (χαχα) πιστεύω ότι οι περισσότεροι τους έχουν διαγράψει ήδη. Αν όχι μιλούν μεταξύ τους μέσω ίντερνετ πάλι γιατί είναι φθηνότερο και πιο cool. Οι πραγματικοί φίλοι...ξέρετε εκείνοι που βλέπαμε στα κλεφτά μετά τη δουλειά για καμιά μπύρα στο πόδι, για το μάτι, με σκοπό το τσεκάρισμα της καινούργιας γκαρσόνας για τους άντρες, η του νέου μπάρμαν, για τις γυναίκες, αντικαταστάθηκε πλέον με φώτο από το i-phone, whatsapp, tweeter... Πάει το απρόβλεπτο ραντεβουδάκι με τα αναπάντεχα επακόλουθα, η μπύρα του μισάωρου που κατέληγε ξενύχτι, με το φίλο να σε κοιμίζει σπίτι του γιατί η δικιά σου σε κλείδωσε έξω... Κοπάνες από το σπίτι με αμοιβαία εμπιστοσύνη, κοινά χρήματα...Τώρα άντε και μοιραστούμε κάποιο πονηρό site, η αστείο video...μέχρι εκεί. Οι πραγματικοί φίλοι έγιναν ιντερνετικοί, όσο για αυτούς που μας περιτριγυρίζουν ακόμη? Αυτοί είναι οι καλύτεροι... Τι δουλειά κάνεις? Με τι ασχολείσαι? Με “ανεβάζει” να κυκλοφορώ μαζί σου? Τι γνωριμίες έχεις? Ποιες γκόμενες γνωρίζεις? Οπότε τους κρατάς και αυτούς στη ψηφιακή επαφή για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.. Συμφέρον
Γιατί πλέον η “φιλία” αυτό έχει γίνει. Το άκουσα και αυτό:
Είσαι φίλος μου γιατί έχεις να μου δώσεις αυτό, ή από εσένα θα γνωρίσω τον τάδε, που θα με βοηθήσει να κάνω εκείνο...

Ίσως γι αυτό το λόγο σε όλη μου τη ζωή, φίλους θεώρησα πολύ λίγα άτομα. Μας ένωναν κοινές ασχολίες, ίδιες οικογενειακές καταστάσεις, ίδια πιστεύω, ίδια θέλω. Χωρίς να ζητήσω μου έδωσαν αυτά που ήθελαν και πιστεύω ότι πήραν και από εμένα.Ακόμα και από ιντερνετικούς φίλους έτυχε απρόσμενα να μου δώσουν πολλά περισσότερα απ ότι έχω πάρει από φίλους της πραγματικής ζωής.

Οι φίλοι δεν είναι μόνο για τις χαρές και τα γούστα. Είναι και για τις μαύρες σου, τις ανάποδες μέρες το άτομο που θα σε ακούσει και ίσως έχει να προτείνει και κάτι. Οι φίλοι δεν σκέφτονται με γνώμονα την εικόνα που θα δώσουν αν είναι μαζί σου, ούτε τη διαφορά οικονομικής κατάστασης. Οι πραγματικοί φίλοι δεν κάνουν delete. Έχουν καταλάβει τα όρια τους από τότε που η Μαρία, η Γιώτα , η Ελένη διάλεξε έναν από του δυο και το δέχθηκαν και οι δυο. Τότε που μοιραστήκαμε τα 5 λίτρα βενζίνη και δεν φτάσαμε πότε εκεί που 'επρεπε ενώ θα μπορούσαμε να πάμε με ένα μηχανάκι.Τι να λέμε τώρα...κινέζικα... οι ανθρώπινες σχέσεις σε μια εποχή που όλα έχουν γίνει ευρά. Τα 'χεις? Έχεις φίλους γούστα, γκόμενες, μηχανάκια, αυτοκίνητα, είσαι cool...Δεν? Έχεις προφιλ στο facebook με 4999 φίλους που καμαρώνουν τα fake post που κάνεις και εσύ καμαρώνεις τα like που σε φορτώνουν.

+Κοινός Θνητός


Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...